Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ· πλήρης ο ουρανός και η γη της δόξης Σου. Ωσαννά εν τοις υψίστοις· ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου. Ωσαννά εν τοις υψίστοις (Άγιος, Άγιος, Άγιος είσαι Κύριε των Δυνάμεων· γεμάτος ο ουρανός και η γη από τη δόξα Σου. Σώσε μας, ύψιστε Θεέ· ευλογημένος ο ερχόμενος στο όνομα του Κυρίου. Σώσε μας, ύψιστε Θεέ)
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2012

Ιερά Εικόνα Παναγία Καρδιώτισσα (Λασίθι)

Παναγία η Καρδιώτισσα, ή Παναγία η Καραιότησα, ή Παναγία η Καραιώτισσα.
Πρόκειται για εικόνα της Βρεφοκρατούσας Παναγίας που βαστάζει το βρέφος του Ιησού στην αριστερή αγκαλιά της, επάνω στην καρδιά της.
Η εικόνα της Παναγίας είναι ζωγραφισμένη από τον ...
Άγιο Λάζαρο, μοναχό, αγιογράφο και ομολογητή, που έζησε τον 9ο αιώνα, τον καιρό της Εικονομαχίας, στην βασιλεία του εικονοκλάστου αυτοκράτορα Θεοφίλου. Δεν είναι ξεκάθαρο από πότε χρονολογείται, μάλλον πριν τον 14ο αιώνα, η αρχαιότερη μνεία του ονόματός της γίνεται σε έγγραφο του 1333, εποχή κατά την οποία αποτελούσε φέουδο του Λατινικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.

Η εικόνα ήταν ονομαστή για τα θαύματά της στην Κρήτη. Πληροφορίες για την θαυματουργική αυτή εικόνα έχουμε από τον Φλωρεντινό μοναχό Christoforo Buondelmonti, που επισκέφθηκε την Κρήτη το 1415. «Βαδίζαμε ανάμεσα σε πυκνοδασωμένα πετρώδη βουνά μέχρι που φθάσαμε στην εκκλησία της Καρδιώτισσας, που πολλές φορές είχε φανερωθή στους πιστούς με θαύματα».


Ο Γάλλος καθηγητής Vict. Roulin το 1843 βεβαιώνει ότι: «Στα Λασιθιώτικά βουνά λατρεύουν μία εικόνα, που πιστεύουν πως ήρθε από την Κωνσταντινούπολη. Αυτή λοιπόν την εικόνα, οι Τούρκοι κατακτητές την μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη. Όμως η εικόνα ξαναγύρισε στη Μονή. Αυτό έγινε τρεις φορές. Τότε την έδεσαν σε μια μαρμάρινη κολόνα στην αυλή της Μονής, η οποία υπάρχει μέχρι σήμερα.
Λέγεται ότι, όταν οι πιστοί παρακαλούν την Παναγία την Κερά, η εικόνα δακρύζει. Στο Λασίθι είναι γνωστή ως Παναγία η Κεραδιανή.


Κλάπηκε το 1498 από έναν έμπορο κρασιού, που θέλησε να την πουλήσει. Φθάνοντας ο έμπορος στη Ρώμη αρρώστησε. Λίγο πριν πεθάνη εξομολογήθηκε στο φίλο του πως είχε κλέψει την εικόνα και τον παρεκάλεσε αν πεθάνει να την πάει σε κάποια εκκλησία. Μετά από πολλά θαύματά της μεταφέρθηκε στο ναό του αγίου Ματθαίου στις 27 μαρτίου 1499. Στις 3 Ιουνίου του 1798 μεταφέρθηκε στη Μονή του αγίου Ευσεβίου. Τέλος το 1927 μεταφέρθηκε στον άγιο Αλφόνσο.

Η εικόνα που με την ίδια προσωνυμία βρίσκεται στο Τέμπλο του Καθολικού της Μονής (Μονή του Γενεσίου της Θεοτόκου, Παναγίας της Καρδιωτίσσης, της Κεράς) είναι έργο του 1795 από άγνωστο ζωγράφο.
Η Παναγία είναι η Κυρία η «Κερά» των Ορθοδόξων και στο όνομά της έχουν αφιερωθή πολλές εκκλησίες: Παναγία η Κερά στην Κριτσά, Παναγία η Κεραπολίτισσα στη Φουρνή, Παναγία η Κεραγωνιώτισσα στην Λατσίδα, Παναγία η Κεραλιμνιώτισσα στην Επισκοπή Πεδιάδος.

http://www.parembasis.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Για να λαμβάνεις στο Email σου τα νέα άρθρα

Αρχείο