Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ· πλήρης ο ουρανός και η γη της Δόξης Σου. Ωσαννά εν τοις Υψίστοις· Ευλογημένος ο Ερχόμενος εν Ονόματι Κυρίου. (Άγιος, Άγιος, Άγιος είσαι Κύριε των Δυνάμεων· γεμάτος ο ουρανός και η γη από τη Δόξα Σου. Σώσε μας, Ύψιστε Θεέ· Ευλογημένος ο Ερχόμενος στο Όνομα Του Κυρίου).
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Τι γνωρίζουμε για τα 17 αιωνόβια δέντρα στην οροφή του μικρού ναού της Αγίας Θεοδώρας;

Στέκονται εκεί, σταθερά και προκαλούν τον θαυμασμό του επισκέπτη αλλά και τις συζητήσεις επιστημόνων που δεν μπορούν εύκολα να εξηγήσουν πως μπορούν δεκαεπτά ολόκληρα αιωνόβια δέντρα να στηρίζονται στη στέγη ενός μικρού ναού του 10ου αιώνα.
Το αξιοπερίεργο αυτό θέαμα μπορεί να αντικρίσει ο επισκέπτης της μικρής εκκλησίας της Αγίας Θεοδώρας που βρίσκεται στα σύνορα της Μεσσηνίας με την Αρκαδία.
Πρόκειται για ένα παγκόσμιο θρησκευτικό μνημείο, αλλά κι ένα θαύμα.
Ο τοπικός θρύλος αναφέρει ότι: ...
Κατά το Βυζάντιο, κάθε χωριό είχε αυτόνομο χαρακτήρα και κάθε οικογένεια του χωριού όφειλε να προσφέρει έναν άντρα για το στρατό του κι αν αυτό δεν ήταν εφικτό, έπρεπε να καταβάλει χρήματα για τη μίσθωση ενός μισθοφόρου να την εκπροσωπήσει.
Η νεαρή Θεοδώρα ήταν το μεγαλύτερο κορίτσι μιας φτωχής και πολύ θρήσκας οικογένειας με πατέρα ηλικιωμένο και άρρωστο και ζούσε σε ένα χωριό της Πελοποννήσου, τη Βάστα, λίγο έξω από τη Μεγαλόπολη. Το χρηματικό ποσό που απαιτείτο για την πληρωμή μισθοφόρου ήταν πολύ μεγάλο για τις δυνατότητες της οικογένειάς της και ο πατέρας της ανήμπορος να πάρει μέρος σε μάχη. Έτσι η Θεοδώρα σε ηλικία 17 ετών αποφάσισε να υποδυθεί τον άντρα και να συμμετέχει η ίδια στο στρατό του χωριού της.

Μια νεαρή κοπέλα δεν μπόρεσε να αντισταθεί στη γοητεία του νεαρού στρατιώτη (της μεταμφιεσμένης Θεοδώρας δηλαδή) κι έτσι τον ερωτεύθηκε. Η Θεοδώρα δεν ήθελε να προδώσει το μυστικό της στη νεαρή κοπέλα, διότι αυτό θα εξέθετε την οικογένειά της. Όσο ο στρατιώτης (η Θεοδώρα δηλαδή), προσπαθούσε να μεταπείσει τη νεαρή κοπέλα λέγοντάς της ότι είναι αφιερωμένος στο Θεό, τόσο η κοπέλα επέμενε.
Τελικά η συνεχής άρνηση της Θεοδώρας οδήγησε τη νεαρή κοπέλα στην εκδίκηση. Κοιμήθηκε με κάποιον άλλο στρατιώτη με τον οποίο έμεινε έγκυος και πήγε στον Διοικητή του στρατού δηλώνοντας ότι ο στρατιώτης, (δηλαδή η μεταμφιεσμένη Θεοδώρα), ήταν εκείνος που την άφησε έγκυο και θα έπρεπε να την παντρευτεί!
Η άρνηση του στρατιώτη (της Θεοδώρας δηλαδή) να δεχτεί αυτόν τον γάμο, οδήγησε την κατάσταση στην καταδίκη του σε θάνατο, λόγω ατίμωσης της νεαρής κοπέλας.
Έτσι κι έγινε. Ο νεαρός στρατιώτης (η Θεοδώρα δηλαδή) μέχρι την έσχατη στιγμή δεν ήθελε να αποκαλύψει το μυστικό του και να φέρει έτσι τον πατέρα του σε δύσκολη θέση. Οδηγήθηκε έξω από το χωριό και εκτελέστηκε.
Λίγο πριν εκτελεστεί και ενώ ξεψυχούσε, η Αγία Θεοδώρα ζήτησε από τον Κύριο να κάνει το σώμα της ναό, τα μαλλιά της δέντρα και το αίμα της νερό, να τα ποτίζει.
Στην περιοχή χτίστηκε το εκκλησάκι στα τέλη του 10υ αιώνα και με την ολοκλήρωση του ναϊδρίου, φύτρωσαν 17 δέντρα στη στέγη του, όσα και τα χρόνια της Θεοδώρας όταν θανατώθηκε και έτσι ολοκληρώθηκε ο θρύλος της Αγίας Θεοδώρας.
Από τα θεμέλια του ναού αναβλύζει ένα ποτάμι που καταλήγει στο Μεσσηνιακό Κόλπο στην Καλαμάτα. Στον εσωτερικό χώρο του ναού, σε έναν χώρο μόλις τρία επί τρία, δεν φαίνεται πουθενά κανένα ίχνος ρίζας!

Ακόμα και σήμερα το εκκλησάκι στέκει εκεί δίπλα στα νερά ενός χείμαρρου που διασταυρώνεται με τον ποταμό Χάραδρο και παρότι μικρό σε μέγεθος εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη που προσπαθεί να δικαιολογήσει την ύπαρξη των 17 πανύψηλων δέντρων στη σκεπή του χωρίς ίχνος ρίζας στο κάτω μέρος της στέγης ή το εσωτερικό του ναΐσκου.
Εορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου.

Η εξήγηση που έδωσαν για το παράδοξο αυτό φαινόμενο συνοπτικά μερικοί επιστήμονες:

- κ. Λούκος Κων/νος (Γεωπόνος - Κόρινθος): "Δεν υπάρχει εξήγηση από πλευράς γεωπονικής επιστημονικής. Πρόκειται για ένα ΔΙΑΡΚΕΣ ΘΑΥΜΑ".

- κ. Μακρυγιάννης Π. (Γεωπόνος): "... Αλλά σα γεωπόνος, είμαι σε θέση να ξέρω πολύ καλά, ότι οι τοίχοι θα είχαν ανοίξει και σπάσει από τις ρίζες ενός μόνο δέντρου, πόσο μάλλον δεκαεπτά".

- κ. Ράπτης Γεώργιος (Δασολόγος - Ναύπακτος): "Το όλο φαινόμενο υπερβαίνει κάθε λογική, φυσική και επιστημονική εξήγηση του ανθρώπου".

- κ. Μπεληγιάννης Ελευθέριος (Πολιτικός Μηχανικός - Αθήνα): "Όταν ο αέρας αυτός (της ρεματιάς) έχει τη δυνατότητα να ξεριζώνει δέντρα, καταλαβαίνει κανείς, τι δυνάμεις εξασκούνται από τα 17 δέντρα για την ανατροπή της στέγης".

- κ. Σταυρογιάννη - Περρή Ελένη (Αρχιτέκτων - Καλαμάτα): "Φαινόμενο επιστημονικά ανεξήγητο. Οι δυνάμεις βάρους και αέρος σε συνάρτηση, θα έπρεπε λόγω θέσεως του εξωκλησιού, αλλά και λόγω της προχείρου κατασκευής αυτού, προς δε και της παλαιότητάς του να είχαν διαλύσει το κτίσμα. Τούτο όμως, παραμένει επί τόσους αιώνας χωρίς σοβαρές φθορές".

- κ. Παλλας (Διευθυντής Αρχαιοτήτων - Κόρινθος): "Βάσει των φυσικών νόμων, τουλάχιστον τα μεγάλα αυτά δέντρα, λόγω κλίσεως, ύψους, περιμέτρου έπρεπε να είχαν γκρεμισθεί. Δια να στέκουν αγέρωχα, είναι κάτι που η επιστήμη δεν μπορεί να δώσει εξήγηση".

- κ. Τίγκας Αναστάσιος (Θεολόγος, Αρχαιολόγος, Ιστορικός - Ηράκλειο Αττικής): " Η όλη ανάπτυξις, ύπαρξις και ζωή των δέντρων επί της στέγης του ναού της Οσιοπαρθενομάρτυρος Θεοδώρας εκπλήσσει, αντιβαίνει προς πάσα λογικήν και φυσικήν εξήγησιν του ανθρώπου. Καταδεικνύει μίαν σπανίαν ιδιαιτερότητα, την επέμβασιν του Θεού επί της δημιουργίας Του, το θαύμα".

http://www.neromylos-nikola.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχείο