Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ· πλήρης ο ουρανός και η γη της δόξης Σου. Ωσαννά εν τοις υψίστοις· ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου. Ωσαννά εν τοις υψίστοις (Άγιος, Άγιος, Άγιος είσαι Κύριε των Δυνάμεων· γεμάτος ο ουρανός και η γη από τη δόξα Σου. Σώσε μας, ύψιστε Θεέ· ευλογημένος ο ερχόμενος στο όνομα του Κυρίου. Σώσε μας, ύψιστε Θεέ)
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2012

Ιερά Μονή Σπηλιά (Παναγία Σπηλιώτισσα) Άγραφα-Πίνδος +βίντεο

Το μοναστήρι κτισμένο σε μια προεξοχή του βράχου σε υψόμετρο 880 μέτρων, περιτριγυρισμένο με κτίσματα μοιάζει σαν αετοφωλιά. Κάτω κυλάνε ήσυχα τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού. Η Μονή περιβάλλεται από οχυρωματικό τείχος. Εντός αυτού σώζεται το Καθολικό, ο μεγαλοπρεπής Ναός της Ζωοδόχου Πηγής, Βυζαντινού ρυθμού, χτισμένα το 1736 καθώς και μικρό παρεκκλήσιο αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, το οποίο χτίστηκε τον 16ο αιώνα και τοιχογραφήθηκε τον 17ο.
Στο χώρο του μοναστηριού δεσπόζουν ...
δύο εκκλησίες και γύρω τους υπάρχουν κελιά. Η μικρότερη και παλαιότερη ιδρύθηκε το 1064 όπως αναγράφεται στο χειρόγραφο βιβλίο που ονομάζεται “ιερά πλάξ” που διατηρεί την αρχαία παράδοση σχετικά με την εικόνα και το μοναστήρι και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, τοιχογραφήθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα.
Η μεγαλύτερη οικοδομήθηκε το 1736 όπως γράφει η επιγραφή έξω από την πόρτα που σήμερα δεν διαβάζεται <<Ανοικοδομήθη ο θείος και ιερός Ναός της Θεοτόκου (Ζωοδόχου Πηγής) εν έτει αψτς (1736) μηνί Απριλίω | (10) τη συνδρομή Παρθενίου Ιερομονάχου, Παπαϊωνά, Παπα-Γαβριήλ και Παπανανία>> στην μεγάλη εκκλησία σώζονται πολλές αγιογραφίες που προκαλούν το θαυμασμό για τη βυζαντινή τους τεχνοτροπία.
Στο Νάρθηκα στον κυρίως Ναό και στο Ιερό έχει αποτυπωθεί με τις διαφορές αγιογραφίες όλη η ζωή και η ιστορία της εκκλησίας. Καθώς ο προσκυνητής βρίσκεται μπροστά στο ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο κυριεύεται από απορία και θαυμασμό, η επιγραφή πάνω δεξιά γράφει για το τέμπλο << Έν έτει αψοθ (1779) εκαλλωπίσθη ο θείος και περίφημος τέμπλος δι εξόδων κόπου τε και μόχθου του Πανοσιωτάτου ηγουμένου Γαβριήλ ιερομονάχου και των ανωτέρω μνημονευομένων ιερομονάχων της μονής, αρχιερατεύοντος κ. Μακαρίου. Ετελειοποιήθη εν μηνί Αυγούστω κγ (23) δια χειρός Γεωργίου και Ιωάννου>>.
Το προαύλιο του μοναστηριού πλακοστρωμένο παντού πέτρινα πεζούλια για να ξεκουράζονται οι προσκυνητές. Περνώντας στον ιερό χώρο και στο εσωτερικό της εκκλησίας φαντάζει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.
Με ιδιαίτερη εύνοια η Μεγαλόχαρη διάλεξε για κατοικία της τα χώματα της Αργιθέας σκαρφαλωμένη στο βράχο, είναι η ανίκητη ελπίδα για πολλούς ανθρώπους. Έτσι κάθε καλοκαίρι και ιδίως το Δεκαπενταύγουστο πλημμυρίζει από χιλιάδες προσκυνητές.

http://www.koumpouriana.gr

Οι φωτογραφίες είναι δανεισμένες απο το http://neoargyri.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Για να λαμβάνεις στο Email σου τα νέα άρθρα

Αρχείο