Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ· πλήρης ο ουρανός και η γη της Δόξης Σου. Ωσαννά εν τοις Υψίστοις· Ευλογημένος ο Ερχόμενος εν Ονόματι Κυρίου. (Άγιος, Άγιος, Άγιος είσαι Κύριε των Δυνάμεων· γεμάτος ο ουρανός και η γη από τη Δόξα Σου. Σώσε μας, Ύψιστε Θεέ· Ευλογημένος ο Ερχόμενος στο Όνομα Του Κυρίου).
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Αποφθέγματα Αγίων (γ' μέρος)

Να χαίρεσαι στις θλίψεις σου, να πλουτίζεις στη φτώχεια σου, να παρηγορείσαι στις ασθένειες σου", Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης.

"Μεταλαμβάνετε συχνά, προσεύχεστε θερμά, υπομένεται και θα δείτε χέρι δυνατό να σας κρατά", Γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής.

"Κανείς δεν παίρνει ως βραβείο το στεφάνι, αν δεν αγωνισθεί κατά τρόπο νόμιμο", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Πιστεύετε στο Ευαγγέλιο και στη μαρτυρία της αγίας Εκκλησίας και τότε θα γευθείτε και στη γη τη μακαριότητα του παραδείσου", Όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης.

"Ο Θεός, που γνωρίζει τις δυνατότητες των ανθρώπων, επιτρέπει και τη δύναμη του διαβόλου να ενεργεί διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο", Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος.

"Η νηστεία μας εξομοιώνει με τους αγγέλους, μας κάνει συγκάτοικους με τους αγίους, φρονηματίζει τη ζωή μας", Μέγας Βασίλειος.

"Μένε πλησίον και να συνομιλείς πάντοτε με ευσεβή άνθρωπο, με αυτόν που γνωρίζεις καλά, ότι προσπαθεί να τηρεί τις εντολές του Θεού, που έχει την ψυχή του όμοια με την δική σου", (Σοφ. Σειρ. λζ' 12).

"Τα χαρίσματα του Θεού έρχονται μόνα τους, αν ο τόπος της καρδιάς είναι καθαρός", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.

"Να συνηθίζεις να αυτοκατακρίνεσαι, μήπως τυχόν διέπραξες κάποιο αμάρτημα με το λογισμό σου, μήπως η γλώσσα έτρεξε πριν από τον νου ή γλίστρισε σε λόγο άτοπο, μήπως και χωρίς να το θέλεις έπραξες αμαρτία", Μέγας Βασίλειος.

"Εκείνοι που αγωνίζονται πολύ, με πολλή ταπείνωση και με πολλή ελπίδα στον Θεό, η καρδιά τους χαίρεται και η ψυχή τους φτερουγίζει", Γέροντας Παΐσιος Αγιορείτης.

"Όπως όταν τσίμπλα στα μάτια του σώματος δεν αφήνει να δούμε καθαρά γύρω μας έτσι και η επιθυμία των παρόντων, σκοτίζει το λογισμό", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Όταν συζητά κάποιος με ενάρετο άνθρωπο, καρπώνεται όχι μικρή ωφέλεια", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Ό Θεός αντιτάσσεται στους υπερήφανους, στους ταπεινούς δίνει τη χάρη Του", (Ιακ. δ' 6, Α' Πέτρ. ε' 5).

"Όταν χάσει την ταπείνωση η ψυχή, χάνει συγχρόνως και τη χάρη και την αγάπη για το Θεό και τότε σβήνει η φλογερή προσευχή", Όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης.

"Προσέχετε να μην κάνετε την ελεημοσύνη σας μπροστά στους ανθρώπους για να σας δούν" (Ματθ. στ' 1-6, 16-18).

"Θλίβε την κοιλιά και οπωσδήποτε θα κλείσεις και το στόμα, γιατί η γλώσσα ισχυροποιείται από τα πολλά φαγητά", Ιωάννης Σιναΐτης.

"Μη νομίσεις ότι μόνον οι άγιοι μεσολαβούν για μας, αλλά και οι άγγελοι παρακαλούν το Θεό στις θλίψεις μας", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Δώσε ψωμί και πάρε παράδεισο. Δώσε μικρά και πάρε μεγάλα. Δώσε θνητά και πάρε αθάνατα. Λύτρο της ψυχής είναι η ελεημοσύνη", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Για όσα κακά σκέπτεσθε μέσα σας, το βράδυ στο κρεβάτι σας να μετανοείτε", Μέγας Βασίλειος.

"Καλύτερα να νικιέται κάποιος όταν πρέπει, παρά να νικά με τρόπο αθέμιτο και επικίνδυνο", Γρηγόριος Θεολόγος.

"Τα μυστήρια του Θεού αποκαλύπτονται στους ταπεινόφρονες", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.

"Ο πιστός, στηριζόμενος με την πίστη στην αγάπη του Θεού, υπομένει καρτερικά ότι Εκείνος επιτρέπει", Ιερός Αυγουστίνος.

"Όποιος δεν έχει μέσα του την αγάπη, από όλα έχει ξεκόψει και έχει αποξενωθεί από ότι είναι ανώτερο και πνευματικό", Μέγας Φώτιος.

"Από τους κόπους και όχι από τις ηδονές πρέπει να περιμένουν οι νέοι τιμή και δόξα", Γνώμες Αγίων Πατέρων.

"Δεν καταστρέφει τόσο η αμαρτία, όσο η απελπισία που ακολουθεί την αμαρτία", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Τα γυμνά κόκκαλα πείθουν όσους τα βλέπουν ότι τίποτε από τα γήινα δεν είναι δικά μας", Γρηγόριος Θεολόγος.

"Ο Θεός απ' αρχής δημιούργησε ελεύθερο τον άνθρωπο και τον άφησε στην ελεύθερη αυτού θέληση και διάθεση", (Σοφ. Σειρ. ιε' 14).

"Εκείνος που απέβαλε τη φιλαυτία, που αποτελεί τη μητέρα όλων των παθών, με τη βοήθεια του Θεού, εύκολα θεραπεύει και τα λοιπά πάθη", Μάξιμος ο Ομολογητής.

"Να φεύγεις μακριά από εκείνους που αγαπούν να έχουν τα υλικά, όπως επίσης και από το να αποκτάς ο ίδιος", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.

"Όπου υπάρχει πνευματική διδασκαλία, εκεί υπάρχει και σωφροσύνη και σεμνότητα", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Ο δίκαιος άνθρωπος,«είτε τρώει, είτε πίνει, κάνει τα πάντα για τη δόξα του Θεού»", Μέγας Βασίλειος.

"Όπως ο Θεός μεταδίδει εξίσου σε όλους τους ανθρώπους το φως του, έτσι και οι μιμητές του Θεού ας ακτινοβολούν προς όλους κοινή και ισότιμη αγάπη", Μέγας Βασίλειος.

"Να θεωρείς τον εαυτό σου κατώτερο και χειρότερο από όλους, δίχως να επιδιώκεις τιμή ή επαίνο ή δόξα από τους ανθρώπους", Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος.

"Υπάρχει τρόπος να δείξουμε καλή πλεονεξία: Ας δώσουμε κάτι μικρό κατά την παρούσα ζωή, για να πλουτίσουμε στην μέλλουσα", Γρηγόριος Θεολόγος.

"Μάθετε από μένα, ότι είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά, και θα βρείτε ανάπαυση στις ψυχές σας", (Ματθ. ια' 29).

"Τίποτε δεν είναι φοβερό παρά μόνο το να βρεθείς αντιμέτωπος με το Θεό", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Αγνοούμε τον ίδιο τον εαυτό μας. Πραγματικά, καθώς φαίνεται, το δυσκολότερο από όλα είναι να γνωρίσει κανείς καλά τον εαυτό του", Μέγας Βασίλειος.

"Σπουδαιότερο είναι να αγωνίζεσαι, παρά να προετοιμάζεις άλλους να αντιμετωπίζουν τις συμφορές", Γρηγόριος Θεολόγος.

"Όσα κατορθώνουμε με τη χάρη του Θεού, πρέπει να τα ανακοινώνουμε και σε άλλους, για να δοξάζεται ο Θεός", Μέγας Βασίλειος.

"Το Άγιο Πνεύμα αποκαλύπτεται, φωτίζει, ζωοποιεί, μάλλον είναι το ίδιο φως και ζωή. Καθιστά τους ανθρώπους ναούς, τους θεοποιεί και τους τελειοποιεί", Γρηγόριος Θεολόγος.

"Εάν κρίναμε τους εαυτούς μας, όπως πρέπει, δεν θα κρινόμαστε", (Α' Κορ. ια' 31).

"Ο Χριστός ποτέ δεν έδιωξε αμαρτωλό ούτε μίλησε άσχημα σε κάποιον που του ζήτησε βοήθεια", «Φωνή Κυρίου», 2002.

"Να κατηγορείς τον εαυτό σου για τα σφάλματα σου και να μην περιμένεις τους ελέγχους των άλλων", Μέγας Βασίλειος.

"Τόσο μεγάλη είναι η χάρη που παρέχεται με τα άγια μυστήρια, ώστε έχει τη δύναμη να καθαρίσει και να αναγεννήσει κάθε άνθρωπο", Όσιος Σεραφείμ του Σαρώφ.

"Γιατί αν δεν συγχωρέσετε, λέει, στους ανθρώπους τα παραπτώματα τους, ούτε τα δικά σας θα συγχωρέσει ο Πατέρας σας ο ουράνιος", (Ματθ. στ' 15).

"Να φοβόμαστε όχι την εξωτερική ασθένεια, αλλά τα αμαρτήματα, εξαιτίας των οποίων προήλθε η ασθένεια' και να φοβόμαστε την ασθένεια της ψυχής και όχι του σώματος", Κλήμης Αλεξανδρείας.

"Εάν μας ιδεί να δεχόμαστε τα παρόντα δυσάρεστα με ευγνωμοσύνη, ή θα απομακρύνει τα λυπηρά, ή θα μας αμείψει με τα μεγάλα στεφάνια της υπομονής", Μέγας Βασίλειος.

"Πράγματι, είναι στενός ο δρόμος της αλήθειας, είναι μονοπάτι που και από τις δύο πλευρές έχει γκρεμό, γεμάτο από δυσκολίες", Γρηγόριος Θεολόγος.

"Πολλοί εξαφανίζουν το δίκαιο, όταν καταφρονούν τους φτωχούς και δεν ελέγχουν τους ισχυρούς που τους καταδυναστεύουν", Μέγας Βασίλειος.

"Ας κοπιάσουμε όπως ο Δαβίδ, φωνάζοντας το Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησε με", Ησύχιος Πρεσβύτερος.

"«Εύκολον είς απάτην το καθ' ηδονήν άπαν» (Εύκολα εξαπατά καθετί που περιέχει ηδονή)", Γρηγόριος Θεολόγος.

"Η απλότητα είναι ένας δρόμος που οδηγεί στη φιλοσοφημένη ζωή. Κανένας δεν είναι τόσο καλός και ωραίος στην ψυχή όσο ο απλός", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Προτιμότερος είναι εκείνος που υπολείπεται σε σοφία αλλ' έχει φόβο Θεού", (Σοφ. Σειρ. ιθ' 24).

"Αν μας κατέλαβε φρόνημα κενοδοξίας και αλαζονείας και τυφλωθήκαμε από έπαρση, πέφτουμε αναπόφευκτα στο ίδιο αμάρτημα με το διάβολο", Μέγας Βασίλειος.

"Δεν μπορεί κανείς αλλιώς να υπομείνει τις θλίψεις, αν δεν καταφρονήσει τη ζωή του στον κόσμο για την επιθυμία της μέλλουσας ζωής", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.

"Να θυμάσαι πάντοτε ότι και ο Υιός του Θεού με όλους του φίλους Του μπήκε στη βασιλεία Του μέσα από αγκάθια και σταυρούς", Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης.

"Διότι αυτό σημαίνει να είσαι μαθητής του Χριστού, το να είσαι πράος και επιεικής", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Το έργο που δεν έχει λόγο, είναι καλύτερο από το λόγο χωρίς έργο. Χωρίς καλή ζωή, ποτέ κανένας δεν υψώθηκε", Γρηγόριος Θεολόγος.

"Αν ο γιος σου μάθει προκαταβολικά να σκέπτεται στοχαστικά, απέκτησε πλούτο μεγαλύτερο από κάθε άλλο πλούτο και δόξα πολύ μεγάλη", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Τίποτε δεν δυσαρεστεί τόσο τους περισσότερους ακροατές, όσο το να εγκωμιάζει κανείς τον εαυτό του", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Ο Θεός απ' αρχής δημιούργησε ελεύθερο τον άνθρωπο και τον άφησε στην ελεύθερη αυτού θέληση και διάθεση", (Σοφ. Σειρ. ιε' 14).

"Ο αυτάρκης, επειδή δεν έχει ανάγκη από τίποτε, είναι πλησιέστερα από τους άλλους στο Θεό", Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως.

"Εξέτασε τον εαυτό σου, ποιος είσαι. Γνώρισε την φύση σου, ότι δηλαδή το μεν σώμα σου είναι θνητό, η δε ψυχή σου αθάνατη", Μέγας Βασίλειος.

"Ακούστε τα αυτά, πατέρες και μητέρες, ότι δεν θα μείνει χωρίς αμοιβή ο κόπος σας για την ανατροφή των παιδιών", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Ετοίμασε την ψυχή σου για την αντιμετώπιση των πειρασμών. Κάνε ευθεία την καρδιά σου και έχε κουράγιο", (Σοφ. Σειρ. β' 1-2)

"Ένας άνθρωπος πολύ ψηλός κι ένας άνθρωπος πολύ κοντός, το ίδιο απέχουν από τα αστέρια", Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς.

"Όσοι θέλουν να ελευθερωθούν από την πικρή δουλεία στον εχθρό διάβολο οφείλουν να αντιταχθούν στα θελήματα του και να αρχίσουν φανερό πόλεμο εναντίον του", Άγιος Εφραίμ ο Σύρος.

"Προφυλάξου και μη ελέγχεις κανέναν, για κανένα πράγμα. Η αγάπη δε θυμώνει, μήτε ελέγχει κανέναν με πάθος" Ισαάκ ο Σύρος.

"Η νηστεία είναι εντολή που δόθηκε για τήρηση στην ανθρώπινη φύση από την αρχή, και από εκεί έπεσαν οι πρωτόπλαστοι", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.

"«Μακαριότης έστι βουλής κακής εκπεσείν». (Είναι μακαριότητα το να ξεφύγει κάποιος από την κακή σκέψη)", Ιωάννης Δαμασκηνός.

"Έβαλα μπροστά σου τη ζωή και το θάνατο, το αγαθό και το κακό", (Δευτ. λ' 15).

"Για τους ανθρώπους μεγάλη δόξα στη ζωή είναι η γνώση, αλλά και κακό για όσους την χρησιμοποιούν άσχημα", Γρηγόριος Θεολόγος.

"Καθένας που βρίζεται ή υποφέρει από κάτι φοβερό, να υποφέρει με πραότητα τις βρισιές και να συγκρατεί την οργή του, εφόσον, συγκρατώντας την οργή του, πρόκειται να γίνει μιμητής του Θεού", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"«Αμαρτήματα γυναικών, ανδρών απαιδευσία». (Τα αμαρτήματα των γυναικών οφείλονται στην απαιδευσία των ανδρών)", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Καθάρισε πρώτα το εσωτερικό του ποτηριού και του πιάτου για να έχει αξία και η εξωτερική καθαριότητα", (Ματθ. κγ' 26).

"Αρετή που δεν ασκείται έμπρακτα, γρήγορα κάτω από την επήρεια των διαφόρων περιστάσεων εξαφανίζεται", Γρηγόριος Θεολόγος.

"Ρώτησε τον πατέρα σου και θα σου εξηγήσει, τους γεροντότερους, και θα σου πουν", Άγιος Κασσιανός ο Ρωμαίος.

"Μακάριο δεν είναι τόσο να γνωρίζεις κάτι περί Θεού, αλλά το να έχεις μέσα σου τον Θεό" Γρηγόριος Νύσσης.

"Δεν πείθονται οι αντιφρονούντες ότι ο Θεός μας είναι αληθινός, όταν αγανακτούμε και οργιζόμαστε και δυσανασχετούμε, αλλά όταν είμαστε επιεικείς και πράοι και ήπιοι", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Η αδικία είναι μεγάλη αμαρτία. Όλες οι αμαρτίες έχουν ελαφρυντικά, η αδικία δεν έχει' μαζεύει οργή Θεού. Φοβερό!", Γέροντας Παΐσιος Αγιορείτης.

"Ένας αδελφός ρώτησε τον αββά Σισώη: «Τι να κάνω με τα πάθη και τους δαίμονες;». Και ο γέροντας είπε: «Ο καθένας μας μπαίνει σε πειρασμό από τη δική του επιθυμία»", (Ευεργετινός Α').

"Μεγάλο αγαθό είναι το να ελεεί κάποιος τους φτωχούς. Αλλά τίποτε δεν είναι τόσο μεγάλο, όσο το να απαλλάσει κάποιον από την πλάνη", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Καλύτερα να κατοικήσεις με τα θηρία παρά με αυτούς που έχουν κακή ζωή. Κάθισε μαζί με γύπες παρά με πλεονέκτη και άπληστο", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.

"Αν κάποιος προσεύχεται στον Κύριο και σκέφτεται άλλα πράγματα, τότε ο Κύριος δεν εισακούει αυτού του είδους την προσευχή", Όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης.

"Στην επίγεια ζωή, πρέπει να αποθηκεύουμε έλαιον, δηλαδή να κάνουμε ελεημοσύνες, για να μας φανεί χρήσιμο εκεί στην άλλη ζωή", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Τίποτε δεν είναι πάνω από τον Κύριο μας. Αυτός και μόνο Αυτός είναι πάνω απ' όλα. Και από Εκείνον εξαρτώνται όλα", Γέροντας Πορφύριος Μπαϊρακτάρης.

"Αυτό κυρίως είναι το γνώρισμα του πράου, τις μεν αδικίες που γίνονται σ' αυτόν να τις παραβλέπει, τους αδικούμενους όμως να τους υπερασπίζεται", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Η ησυχία και η προσευχή είναι πολύ μεγάλα όπλα για την αρετή, γιατί καθαρίζοντας τον νου τον κάνουν διορατικό", Όσιος Θαλάσσιος.

"«Κάθε αθλητής εγκρατεύεται από όλα». Και από το λόγο και από το βλέμμα και από την αισχρή φωνή και από την κακολογία και από τη βλασφημία και από την αισχρολογία", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Ο ευεργετημένος πρέπει να θυμάται το καλό που του έκαναν, ο ευεργέτης όμως καθόλου", Γρηγόριος Θεολόγος.

"Αφού επικαλεσθούμε τη βοήθεια Εκείνου, τότε να καταπιαστούμε με αυτά που έχουμε να πράξουμε", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Κυρίως αυτό είναι το γνώρισμα των ενάρετων, το να ευχαριστούν διαρκώς και για όλα το Θεό", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Ο Θεός προτιμάει την ευσπλαχνία για όσους μετανοούν και την καταδίκη για τους αμετανόητους", Μέγας Βασίλειος.

"Ότι θέλουμε να το ζητάμε από το Θεό. Και Εκείνος, όταν έχουμε καλή προαίρεση και είναι για το καλό μας, θα το κάμει", Γέροντας Ιερώνυμος Αποστολίδης.

"Είναι μακάριοι εκείνοι που ζώστηκαν την υπομονή και την ελπίδα και ρίχτηκαν στη θάλασσα των θλίψεων για χάρη της αγάπης του Θεού, με απλότητα και χωρίς να το εξετάσουν", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.

"Αυτά που μαζεύονται, χάνονται και αυτά που σκορπίζονται παραμένουν. Από το χέρι του Θεού κανένας δεν μπορεί να τα αρπάξει", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Εξ αιτίας της απιστίας μας και της έλλειψης εμπιστοσύνης προς τον Θεό, δεν μπορούμε ακόμη να επιτύχουμε την πνευματική θεραπεία και σωτηρία μας", Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος.

"Ψυχή αμαρτωλή, αιχμάλωτη στα πάθη, δεν μπορεί να έχει ειρήνη και χαρά εν Κυρίω, έστω κι αν έχει όλα τα πλούτη της γής", Όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης.

"Αν επισκεφθείς γιατρό και θελήσεις να ρωτήσεις, θα μάθεις ότι όλες σχεδόν οι αρρώστειες έχουν αιτία την πολυφαγία", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Πρέπει να είμαστε ευκολομετακίνητοι από το κακό προς το καλύτερο και αμετακίνητοι από το καλό προς το χειρότερο", Γρηγόριος Θεολόγος.

"Δεν μπορείς ποτέ να ιδείς την ψυχή του πλεονέκτη χωρίς φροντίδα και κακοκεφιά και φόβο και ταραχή", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Με την οργή είναι αδύνατο να αποκτήσουμε την κοσμιότητα και την ευπρέπεια, που όλοι επαινούν", Όσιος Ιωάννης ο Κασσιανός.

"Όσο εξαρτάται από εσάς να ειρηνεύετε με όλους τους ανθρώπους", (Ρωμ. ιβ' 18).

"Η φιλαργυρία είναι που δημιούργησε μίση και κλοπές και φθόνους και χωρισμούς και έχθρες και ζάλες και μνησικακίες και φόνους", Ιωάννης Σιναΐτης.

"Όταν δίνει ο Θεός, δεν έχει δύναμη ο φθόνος και όταν δεν δίνει, δεν έχει δύναμη ο κόπος", Γρηγόριος Θεολόγος.

"Άγρια είναι η νεότητα και έχει ανάγκη από πολλούς δασκάλους, επιστάτες, παιδαγωγούς, συνοδούς, τροφείς", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Εκείνος που απογοητεύθηκε και δεν μετανοεί, αποκλείει τη διόρθωση του, εφόσον δε θέλει να χρησιμοποιήσει τα φάρμακα που επιβάλλει η μετάνοια", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Αν θέλεις να διδάξεις την αγάπη του Θεού, μη λες λόγια. Προσπάθησε να είσαι πάντοτε ευγενής και αξιαγάπητος", Άγιος Νικ. Καβάσιλας.

"Η ψυχή μας δεν είναι όλη από τη φύση της ούτε αγαθή ούτε κακή, αλλά γίνεται και το ένα και το άλλο με την προαίρεση μας, με την ελεύθερη εσωτερική εκλογή και απόφαση μας", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Όποιος δεν έχει μέσα του την αγάπη, από όλα έχει ξεκόψει και έχει αποξενωθεί από ότι είναι ανώτερο και πνευματικό", Μέγας Φώτιος.

"Η αθυμία και η αγωνία και η συνεχής φροντίδα, πολλές φορές και ο θυμός, σκοτίζουν τη διαύγεια του νου και δεν αφήνουν να γεννηθούν από αυτόν λογικές σκέψεις", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Τίποτε δεν υπάρχει πιο ισχυρό και τίποτε πιο δυνατό από την πραότητα. Αυτή εξασφαλίζει διαρκή γαλήνη στην ψυχή μας", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Δεν είναι μικρό πράγμα η ικανότητα να διαλέγουμε τον κατάλληλο καιρό για κάθε μας ενέργεια", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Ο σοφός ακούει τις συμβουλές των άλλων", (Παρ. ιβ' 15).

"Μην προσφέρεσαι να ακούς τους λόγους του καταλάλου, ούτε να μιλάς σε εκείνον που από εμπάθεια κατηγορεί τους πάντες", Μάξιμος ο Ομολογητής.

"Ας ψάλλει η γλώσσα και ας ερευνά ο νους το νόημα των ψαλλομένων, ώστε να ψάλλεις και με το πνεύμα σου και με το νου σου", Μέγας Βασίλειος.

"Σημάδι της ψυχής που αδιαφορεί είναι το να μην ακούει με ευχαρίστηση τις Άγιες Γραφές, ενώ η ψυχή που αγρυπνά δέχεται του θείους λόγους, όπως η γη που διψά για βροχή", Εφραίμ ο Σύρος.

"Να φεύγεις από τους σπάταλους, όπως επίσης και από τη σπατάλη. Να φεύγεις από τους ακόλαστους, όπως επίσης και από την ακολασία", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.

"Αγνότητα σημαίνει ζηλευτός οίκος του Χριστού και επίγειος ουρανός της καρδιάς, υπερφυσική απάρνηση της ανθρώπινης φύσης", Ιωάννης ο Σιναΐτης.

"Αφού βάλουμε όλη μας τη δύναμη στην εργασία των αρετών, ας περιμένουμε υπομονετικά και τον Κύριο και τη βοήθεια Του", Αββάς Ζωσιμάς.

"Όταν το λιοντάρι βρυχάται, όλα τα άγρια ζώα τα τρέπει σε φυγή. Όταν ο Άγιος ομιλεί, από παντού εκδιώκει τους δαίμονες", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Κατέκρινε τον εαυτό σου, και θα φύγει από εσένα η τάση να κατακρίνεις τους άλλους", Άγιος Βαρσανούφιος.

"Δεν λιώνει τόσο εύκολα ο ήλιος το χιόνι, όσο η ελεημοσύνη τις αμαρτίες μας, σαν πέσει πάνω τους", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Να αποφεύγεις με όλη σου τη δύναμη τη συναναστροφή με ανθρώπους που δεν έχουν να σου προσφέρουν καμιά ωφέλεια", (Ευεργετινός Α').

"Να μη μείνουμε μέσα σ' αυτή τη ραθυμία και τη χαλάρωση, αφήνοντας συνεχώς το παρόν και αναβάλλοντας για αύριο και για το μέλλον", Μέγας Βασίλειος.

"Άν θέλουμε να λυτρωθούμε από τον πονηρό και να μην μπούμε σε πειρασμό, ας πιστέψουμε στο Θεό και ας συγχωρέσουμε όσους μας έφταιξαν", Άγιος Μάξιμος.

"«Ού κωλύω τήν άνεσιν, αλλά κολάζω την αμαρτίαν» («Δεν εμποδίζω την άνεση, αλλά τιμωρώ την αμαρτία»)", Βενεδίκτου, Γρηγοριανό Ταμείο.

"Όπως ακριβώς έχουμε ανάγκη απ' αυτή την αναπνοή, έτσι έχουμε ανάγκη και από τη βοήθεια Του", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Εκείνων που ο αγώνας είναι τέλειος, τελειότερη είναι η αμοιβή' και εκείνων που δεν είναι τέλειος ο αγώνας, ελλιπής είναι η αμοιβή", Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος.

"Εκείνος που αξιώθηκε να μιλήσει με το Θεό, πόσα αγαθά δεν θα απολαύσει; Διότι η προσευχή είναι διάλογος με το Θεό", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Ο δικαστής, που κρίνει δίκαιο τον άδικο και άδικο τον δίκαιο, είναι ακάθαρτος ενώπιον του Θεού και προκαλεί την απέχθεια Του", Παροιμίες Σολομ.

"Έβλεπαν τα μάτια μου τον Κύριο μπροστά μου πάντοτε, γιατί βρίσκεται στα δεξιά μου, για να μη σαλευθώ", (Πράξ. β' 25).

"Η αγάπη ομολογεί τον Πατέρα, προσκυνάει τον Υιό, και δοξολογεί το Πνεύμα. Η αγάπη δεν διαιρεί την ομοφωνία της Τριάδος", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Οι πειρασμοί λοιπόν είναι που δοκιμάζουν τις ψυχές, αν αγαπούν τον Θεό ή όχι, και αυτοί τις κάνουν άξιες ή ανάξιες γι' Αυτόν", Άγιος Εφραίμ ο Σύρος.

"Ως πρός τα χρήματα επαινούμε εκείνους πού δεν χρωστούν τίποτε, ενώ ως προς την αγάπη μακαρίζουμε αυτούς που διαρκώς οφείλουν", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Η προσευχή δεν χρειάζεται ορισμένη στάση, ορισμένους τόπους και καιρούς, αλλά γενναίο και νηφάλιο φρόνημα", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Τούτο είναι που ανατρέπει ολόκληρη την οικουμένη, η αμέλεια που δείχνουμε για την ανατροφή των παιδιών μας", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Για κάθε πράγμα υπάρχει ο κατάλληλος καιρός", (Εκκλ. γ' 1).

"«Σιτίοις χρώ, μή τοίς ηδέσιν, αλλά τοίς ωφελίμοις» (Να χρησιμοποιείς τροφές όχι τις νόστιμες, αλλά τις ωφέλιμες), Νείλος ο Ασκητής.

"Πρέπει λοιπόν ο άνθρωπος με τη θέληση του να καλλιεργήσει το χωράφι της καρδιάς του αλλά χρειάζονται και οι βροχές της χάριτος", Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος.

"Είναι αδύνατο να πλησιάσουμε το αγαθό, αν πρώτα δεν απομακρυνθούμε και αποφύγουμε το κακό", Μέγας Βασίλειος.

"Η αυτάρκεια έχει διαφορετική σημασία για τον καθένα, ανάλογα με την κατάσταση και τη συνήθεια του σώματος και την ανάγκη που έχει κάθε φορά", Μέγας Βασίλειος.

"Δεν υπάρχει κανένα κακό χειρότερο από την οκνηρία, κανένα μεγαλύτερο από την αργία", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Η απελπισία έχει την ιδιότητα να μας αποστερεί από τα αγαθά που αποκτήσαμε, η αδιαφορία δεν μας αφήνει να απαλλαγούμε από τα κακά που μας περιμένουν", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Επιφέρει ο Θεός την τιμωρία, για να ανακόψει τα δεινά που έρχονται και για να αναχαιτίσει την αύξηση της κακίας", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Τι είναι η βασιλεία του Θεού; Θεωρία του Θεού, δοξολογία και υμνωδία μαζί με τους αγγέλους", Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος.

"Το τραπέζι να είναι απέριττο, σκοπεύοντας να μας απαλλάξει από την φυσική ανάγκη της πείνας", Μέγας Βασίλειος.

"«Μέμψις δ' ανεύθυνος τις η βλασφημία» (Η βλασφημία είναι μια μορφή απερίσκεπτη), Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος.

"Σε κάθε εκδήλωση της ζωής να έχεις την ταπείνωση του Κυρίου, την αγιότητα, την πραότητα Του, και το παράδειγμα Του σαν υπογραμμό", Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος.

"Τα δάκρυα για τους νεκρούς εξατμίζονται, τα λουλούδια μαραίνονται, αλλά η προσευχή ανεβαίνει ως τον θρόνο του Θεού", Ιερός Αυγουστίνος.

"Η κακία και η αρετή δεν είναι αποτέλεσμα της φύσεως, αλλά της προαιρέσεως", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Η ταπεινή γνώση του εαυτού μας πρέπει να τιμάται περισσότερο από το ύψος όλων των επιστημών", Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης.

"Εκείνο που τρέφει το σώμα είναι η ολιγάρκεια, επειδή το λίγο μπορεί να το αφομοιώσει ο οργανισμός. Ενώ το επί πλέον, όχι μόνον δεν τρέφει το σώμα, αλλά και το καταστρέφει", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Μην ξεχνάτε ποτέ πως η ενασχόληση με τα σφάλματα των άλλων αποτελεί σοβαρό παράπτωμα", «Συμβουλές Γέροντος».

"Ο Θεός, την ψυχή που ελπίζει σε Αυτόν δεν την αφήνει να πέσει σε πειρασμό τέτοιον που να μην μπορεί να τον σηκώσει, ώστε να φτάσει σε απόγνωση", Άγιος Εφραίμ ο Σύρος.

"Όπως τα σύννεφα κρύβουν τον ήλιο, έτσι και οι πονηρές σκέψεις σκοτίζουν και καταστρέφουν τον νου", Άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης.

"Όχι όταν τιμωρούμαστε, αλλά όταν αμαρτάνουμε, τότε είναι δίκαιο να πονούμε και να υποφέρουμε", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Πριν πείτε οτιδήποτε, σκεφθείτε μήπως με τα λόγια σας προσβάλλετε το Θεό ή τον πλησίον σας", «Συμβουλές Γέροντος».

"Ο ταπεινός ποτέ δεν πέφτει. Από που να πέσει, αφού βρίσκεται κάτω από άλλους;", Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος.

"Απόκτησε γλυκά χείλη και θα τους έχεις όλους φίλους", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.

"Έτσι πρέπει να λάμψει το φως σας μπροστά στους ανθρώπους για να δουν τα καλά σας έργα και να δοξάσουν τον Πατέρα σας που είναι στον ουρανό", (Ματθ. ε' 16).

"Όταν δεις άνθρωπο κουρασμένο πνευματικά, μην του βάλεις άλλο φορτίο, γιατί τα γόνατα δεν αντέχουν", Γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής.

"Δεν καταστρέφει ο πλούτος, ούτε η φτώχεια, αλλά η κακή προαίρεση που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει, όπως πρέπει, το κάθε ένα από αυτά", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Αυτό σημαίνει να κατοικήσει μέσα μας ο Θεός' το να έχουμε με τη μνήμη μέσα μας εγκαταστημένο τον Θεό", Μέγας Βασίλειος.

"Θέλεις να βρεις την αιώνια ζωή; Κράτησε αυτά τα δύο, την πίστη και την ταπεινοφροσύνη", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.

"Ο καρπός όμως του Πνεύματος είναι αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστοήθεια, αγαθοσύνη, πίστις, πραότης, εγκράτεια", (Γαλ. ε' 22-23).

"Το να βλέπει κανείς δεν είναι αμαρτία, αλλά αμαρτία είναι να βλέπει κανείς με φθόνο, υπερηφάνεια και απληστία", Μέγας Αντώνιος.

"Είναι μακάριος εκείνος που γνωρίζει την πληγή που υπάρχει στο βάθος της ψυχής του, ώστε να μπορεί να πλησιάζει το θείο γιατρό", Μέγας Βασίλειος.

"Μη θέλεις να με πείσεις με τα λόγια, αλλά με τα έργα. Μισώ τη διδασκαλία που είναι αντίθετη με τον τρόπο ζωής", Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος.

"Η προθυμία φέρνει προθυμία και όπως ακριβώς η φωτιά, με όσα περισσότερα ξύλα τροφοδοτείται, τόσο περισσότερο δυναμώνει, έτσι και η προθυμία", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Κάνει προσευχή αυτός που πάντα προσφέρει στο Θεό ως καρπό την πρώτη του σκέψη", Όσιος Νείλος ο Ασκητής.

"Η ελεύθερη βούληση εξαρτάται από την προσωπική μας εκλογή. Αυτή η προσωπική εκλογή είναι το αυτεξούσιο", Μέγας Βασίλειος.

"Μη θέλεις να κρατείς ανέμους στην παλάμη σου, δηλαδή πίστη δίχως έργα", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.

"Καιρός της συλλογής δεν είναι εκείνος, αλλά αυτός εδώ. Μην καταναλώνεις λοιπόν αδίκως αυτά που έχεις σε απολαύσεις και ματαιοδοξίες. Διότι θα σου χρειαστεί εκεί πολύ έλαιον", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Θέλεις να διορθώσεις τον αδελφό σου; Δάκρυσε, συμβούλευσε, παρακάλεσε", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Είναι αδύνατο να αγαπάμε το Θεό όταν η ψυχή μοιράζεται, ζητά δηλαδή τον Θεό, αλλά αγαπά και τα πράγματα του κόσμου", Άγιος Ησαΐας ο Αναχωρητής.

"Ο Θεός και οι άγγελοι Του στις ανάγκες χαίρονται, ενώ ο διάβολος και οι διάκονοι τους στις ανέσεις", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.

"Η απορρόφηση από τον κοσμικό βίο αποτελεί εμπόδιο στην προσπάθεια να σηκώσει κανείς τον σταυρό του και να ακολουθήσει το Χριστό και το θέλημα Του" Μέγας Βασίλειος.

"«Λάμπει άστρων μάλλον ευσεβής βίος» (Λάμπει περισσότερο από τα αστέρια ο ευσεβής βίος)", Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος.

"«Ο Θεός, ιλάσθητί μοι, τώ άμαρτωλώ»", (Ματθ. ζ' 3).

"Η προσευχή είναι βλάστημα πραότητας και αοργησίας. Η προσευχή απομακρύνει την λύπη και τη κακοκεφιά", Όσιος Νείλος ο Ασκητής.

"Εκείνος που αμαρτάνει για δεύτερη φορά με την ελπίδα να μετανοήσει αργότερα, αυτός πορεύεται με πανουργία μπροστά στο Θεό", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.

"«Διάκρισις έστιν συνείδησις αμόλυντος και καθαρά αίσθησις» (Διάκριση είναι συνείδηση αμόλυντη και καθαρά αντίληψη)", Άγιος Ιωάννης Σιναΐτης.

"Στρέψε την καρδιά μου στην αγάπη των εντολών σου και όχι της πλεονεξίας", (Ψαλμ. ριη' 36).

"«Ράβδος δικαίου κρείσσων η τιμή κακού» (Το ραβδί του δίκαιου είναι καλύτερο παρά η τιμή του κακού)", Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός.

"Αν ζούμε μαζί με ενάρετους, βλέποντας αυτούς, ας ζήσουμε και εμείς ενάρετα, έχοντας κοντά μας τα υποδείγματα της αρετής", Άγιος Εφραίμ ο Σύρος.

"Η συνεχής μελέτη των θείων Γραφών είναι το φως της ψυχής και μας προφυλάσσει από τα πάθη", Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.

"Όταν η γυναίκα δαπανά όλη την περιουσία η το μεγαλύτερο μέρος από τα υπάρχοντα στα στολίδια, κατ' ανάγκην περιορίζεται το χέρι από τη γενναιοδωρία της ελεημοσύνης", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

"Εκείνο πρέπει να γνωρίζουμε ότι, όταν ο νους μας περιπλανιέται σε μάταια πράγματα, δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε καμία εντολή", Μέγας Βασίλειος.

"Κάθε επιεικής και πράος εύκολα οδηγείται στη φιλανθρωπία, γιατί τη φτώχεια των άλλων τη θεωρεί σαν δική του δυστυχία", Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

(α' μέρος) & (β' μέρος)


http://www.ixthis.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχείο