Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ· πλήρης ο ουρανός και η γη της Δόξης Σου. Ωσαννά εν τοις Υψίστοις· Ευλογημένος ο Ερχόμενος εν Ονόματι Κυρίου. (Άγιος, Άγιος, Άγιος είσαι Κύριε των Δυνάμεων· γεμάτος ο ουρανός και η γη από τη Δόξα Σου. Σώσε μας, Ύψιστε Θεέ· Ευλογημένος ο Ερχόμενος στο Όνομα Του Κυρίου).
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Πως μπορούν να ωφελούνται οι νεκροί με το μνημόσυνο, αφού μετά θάνατον η ψυχή δεν μπορεί να κάνει τίποτα ούτε να μετανοήσει για τις αμαρτίες της ούτε να ελευθερωθεί από τα δεσμά του Άδη;

Φέρνουμε την ανάμνηση της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού και επειδή οι νεκροί δεν έχουν ακόμα κριθεί και δεν έχουν λάβει την τελική κρίση από τον Θεό, εμείς οι ζωντανοί παρακαλούμε τον Θεό να τους ελεήσει και να μην τους καταδικάσει στη Κόλαση, βασιζόμενοι πάντοτε στο άπειρο έλεος Του.
Οι Πατέρες της Εκκλησίας λένε ότι οι Θείες Λειτουργίες, οι προσευχές και οι ελεημοσύνες που γίνονται από τους ζωντανούς ανθρώπους στο όνομα κάποιου νεκρού, ωφελούν μεν πολύ την ψυχή του νεκρού αλλά ωφελούν και τις ψυχές των ζωντανών διότι ο Θεός βλέπει την προσπάθεια που κάνουν να σώσουν μια ψυχή και τους ευλογεί.
Επίσης εάν ένας ζωντανός άνθρωπος έχει μεγάλη πίστη προς τον Θεό, καθαρή ψυχή (δηλ, έχει εξομολογηθεί) και κατά την Θεία Λειτουργία κοινωνήσει των Αχράντων Μυστηρίων, τότε μπορεί να εισακουστεί τόσο δυνατά από τον Θεό ώστε η ψυχή του νεκρού συγγενούς του να ελευθερωθεί ακόμα κι από τα δεσμά του Άδη.

Γιατί χρησιμοποιούμε τα κόλλυβα;
Το σιτάρι είναι συμβολικό. Συμβολίζει την ανάσταση του νεκρού δηλαδή όπως το σιτάρι θάβεται στη γη, μεταλλάσσεται και πάλι φυτρώνει ωραιότερο, έτσι κι ο νεκρός θάβεται στη γη διαλύεται και μετά πάλι με την βοήθεια του Θεού θα αναστηθεί, έχοντας πλέον το άφθαρτο του σώμα.

http://agiosharalabos.blogspot.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχείο