Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ· πλήρης ο ουρανός και η γη της Δόξης Σου. Ωσαννά εν τοις Υψίστοις· Ευλογημένος ο Ερχόμενος εν Ονόματι Κυρίου. (Άγιος, Άγιος, Άγιος είσαι Κύριε των Δυνάμεων· γεμάτος ο ουρανός και η γη από τη Δόξα Σου. Σώσε μας, Ύψιστε Θεέ· Ευλογημένος ο Ερχόμενος στο Όνομα Του Κυρίου).
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Παλαιά Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Τιμίου Προδρόμου (Δεσφίνα - Φωκίδας)

Η Παλαιά Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Τιμίου Προδρόμου βρίσκεται Ν.Α. της Δεσφίνας και σε απόσταση περίπου 5-6 χιλιομέτρων. Η τοποθεσία που έχει χτιστεί είναι μιά χαράδρα δύσβατη μέχρι απρόσιτη και λέγεται «Δρυμώνας», κτηματική περιφέρεια της Δεσφίνας. Είναι κτίσμα στους χρόνους των Παλαιολόγων επί Ανδρονίκου 1376-1379, του 13ου ή 14ου αιώνα. 
Κατά της περίοδο της Εθνικής Επανάστασης του 1821, το μοναστήρι αυτό δοξάστηκε σε μεγάλο βαθμό. Σε αυτή την Ιερά Μονή πρωτοεμόνασε ο εθνεγέρτης της Ρούμελης Δεσπότης Ησαΐας, Επίσκοπος Σαλώνων και φιλοξένησε στις μοναχικές τάξεις σε νεαρά ηλικία τον Αθανάσιο Διάκο τον μετέπειτα ήρωα της Μάχης της Αλαμάνας. Και ο στρατηγός Μακρυγιάννης στα Απομνημονεύματά του γράφει πολλά για το παλιό αυτό μοναστήρι, ως ευλαβής προσκυνητής του την περίοδο εκείνη.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΔΕΣΦΙΝΑ T.K 33050
Διεύθυνση:  ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΣΑΙΑ 1
Τηλέφωνο:  22650-51204

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχείο