Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ· πλήρης ο ουρανός και η γη της Δόξης Σου. Ωσαννά εν τοις Υψίστοις· Ευλογημένος ο Ερχόμενος εν Ονόματι Κυρίου. (Άγιος, Άγιος, Άγιος είσαι Κύριε των Δυνάμεων· γεμάτος ο ουρανός και η γη από τη Δόξα Σου. Σώσε μας, Ύψιστε Θεέ· Ευλογημένος ο Ερχόμενος στο Όνομα Του Κυρίου).
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Ιερά Εικόνα: Παναγία η Οδηγήτρια


Η Εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας, είναι ιστορικά η πρώτη εικόνα της Εκκλησίας, ιστορηθείσα από τον Ευαγγελιστή Λουκά, όπως μαρτυρεί και το σχετικό Μεγαλυνάριο του Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο: «Ἄλαλα τά χείλη τῶν ἀσεβῶν, τῶν μή προσκυνούντων τήν Εἰκόνα Σου τήν σεπτήν, τήν ἱστορηθεῖσαν ὑπό τοῦ Ἀποστόλου Λουκᾶ ἱερωτάτου, τήν Ὁδηγήτριαν». Κατά την συναξαριστική παράδοση, ο Ιερός Ευαγγελιστής Λουκάς φιλοτέχνησε την εικόνα, ζώσης της Υπεραγίας Θεοτόκου, και εκείνη την δέχθηκε μετά μεγάλης χαράς και την ευλόγησε λέγουσα: «Ἡ χάρις τοῦ παρ’ ἐμοῦ τεχθέντος εἴη μετ’ αὐτῆς».

 Η Εικόνα αυτή διασωθείσα στην Παλαιστίνη, στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη, επί βασιλείας Θεοδοσίου Β’ του Μικρού, από την Αυτοκράτειρα Ευδοκία, ως δώρο στην αδελφή του Θεοδοσίου Αγία Πουλχερία και κατετέθη υπ’ αυτής στην Μονή των Οδηγών, της οποίας ήταν κτιτόρισσα.
Επετέλεσε αναρίθμητα θαύματα (όπως την διάσωση της Κωνσταντινούπολης το 717 μ.Χ., από τους Άραβες) και τελικά καταστράφηκε από τους Οθωμανούς κατά την Άλωση του 1453 μ.Χ.

Αντίγραφο της Ιεράς Εικόνας βρίσκεται σήμερα στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους. Όμως υπάρχει η εξής ιστορία: Πριν από τρεις αιώνες, ανάμεσα στις ιερές εικόνες στο καθολικό της Μονής του Βατοπαιδίου στο Άγιον Όρος, ήταν και αυτή της Παναγίας της Οδηγήτριας.

Ένα βράδυ του 1730, ο μοναχός που είχε αναλάβει τη φύλαξη του καθολικού της Μονής του Βατοπαιδίου, αντιλήφθηκε έντρομος πως η εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας έλειπε από τη θέση της. Όπως ήταν φυσικό, αυτό το γεγονός προκάλεσε τεράστια αναστάτωση.

Όλοι έψαχναν να βρουν την ιερή εικόνα της Παναγίας. Τελικά βρέθηκε στο καθολικό της Μονής Ξενοφώντος. Κανείς δεν κατάλαβε τότε το πώς και το γιατί μεταφέρθηκε η εικόνα από το ένα μοναστήρι στο άλλο χωρίς μάλιστα να γίνει αντιληπτό το παραμικρό.

Η εικόνα επέστρεψε στο Βατοπαίδι όπου σύμφωνα με την ιστορία ο Ναός κλειδώθηκε για να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό. Όταν όμως ο Ναός άνοιξε ξανά τις πύλες του, η εικόνα δεν ήταν ξανά στη θέση της.

Το πιο παράδοξο ήταν πως βρέθηκε στο ίδιο σημείο όπου μεταφέρθηκε και την πρώτη φορά, στη Μονή Ξενοφώντος.

Οι μοναχοί σίγουροι πλέον πως δεν είχαν να κάνουν με μια ανθρώπινη ενέργεια αλλά με μια παρέμβαση της ίδιας της Παναγίας, αποδέχθηκαν την επιθυμία Της και η εικόνα παρέμεινε στη Ιερά Μονή Ξενοφώντος.

Μεγαλυνάριον
Τῆς Ὁδηγητρίας τήν θαυμαστήν, δεῦτε νῦν Εἰκόναν, προσκυνήσωμεν εὐλαβῶς, ἐξ ἧς θεία χάρις προέρχεται ὡς μάννα, τάς τῶν πιστῶν καρδίας, ἀεί ἐκτρέφουσα.

Ἕτερον Μεγαλυνάριον
Μήτηρ ὡς φιλόστοργος τοῖς πιστοῖς, ἔδωκας, Παρθένε, ὡς ἀκένωτον ποταμόν, χάριτος ἐνθέου, τήν θείαν Σου Εἰκόνα, ἥν πίστει προσκυνοῦντες, Σέ μεγαλύνομεν.

Ἕτερον Μεγαλυνάριον
Ῥῶσιν νέμει ἄφθονον τῶν ψυχῶν, τάς πληγάς, Παρθένε, θεραπεύει ἡ Σή Εἰκών, τοῖς προσερχομένοις αὐτῆ ἐν εὐλαβείᾳ καί ὕμνοις Σε τιμῶσι, τήν Ὁδηγήτριαν.

http://oliiorthodoxia.blogspot.com/?m=1

&

http://www.dogma.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχείο