Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ· πλήρης ο ουρανός και η γη της Δόξης Σου. Ωσαννά εν τοις Υψίστοις· Ευλογημένος ο Ερχόμενος εν Ονόματι Κυρίου. (Άγιος, Άγιος, Άγιος είσαι Κύριε των Δυνάμεων· γεμάτος ο ουρανός και η γη από τη Δόξα Σου. Σώσε μας, Ύψιστε Θεέ· Ευλογημένος ο Ερχόμενος στο Όνομα Του Κυρίου).
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Ιερός ναός Αγίου Μηνά (Θεσσαλονίκη)

Ο ναός του Αγίου Μηνά βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της παλιάς πόλης της Θεσσαλονίκης, κοντά στη θάλασσα και το λιμάνι. Ο ναός αυτός υπήρχε τουλάχιστον από τις αρχές του 9ου αιώνα, όπως φαίνεται από τον Βίο του αγίου Γρηγορίου του Δεκαπολίτου. Αναφέρεται ως κτήτορας ένα μοναχός Ζαχαρίας.

Μαρτυρίες Βυζαντινών κειμένων βεβαιώνουν την ύπαρξη και χρήση του ναού αυτού στη βυζαντινή Θεσσαλονίκη ως την τουρκική κατάκτηση (1492). Αλλά και κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας ο ναός εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται από τους χριστιανούς, καθώς ήταν ένας από τους 12 χριστιανικούς ναούς που παρέμειναν στη διάθεση των χριστιανών και δεν έγιναν τζαμιά.

Ο ναός καταστράφηκε το 1687 κατά τον βομβαρδισμό της Θεσσαλονίκης από τους Βενετούς, και δεύτερη φορά από πυρκαϊά το 1700 ή 1735. Ξανακτίστηκε με συνδρομή του μεγάλου άρχοντα Ιωάννη Γούτα Καυταντζόγλου και εγκαινιάστηκε στις 30 Ιουνίου 1806, για να καταστραφεί πάλι από πυρκαϊά το 1839. Ο ναός ξανακτίσθηκε (1852) και υπέστη ζημιές από νέες πυρκαϊές (1890, 1917).

Κατά την περίοδο 1890-1912 ήταν ο μητροπολιτικός ναός της Θεσσαλονίκης και σε αυτόν τελέστηκε η επίσημη δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης, χοροστατούντος του μητροπολίτου Γενναδίου (26 Οκτωβρίου 1912).

Ο ναός του αγίου Μηνά στη Θεσσαλονίκη, που ήταν πιθανώς και μοναστήρι κατά τους βυζαντινούς χρόνους, είναι ένα από τα ιστορικά κτίσματα της πόλης.
Σε έγγραφο του 1885 αναφέρεται: «Η εν Θεσσαλονίκη εκκλησία του Αγίου Μηνά ήτις κατά την τουρκικήν ονομασίαν Γιανήκ Μοναστήρ πρέπει να ήτον και Μονή.Το κτήριον της εκκλησίας ήτον αριστούργημα, διότι επωνομάζετο Κιβωτός. Όλα τα τείχη της ήτον κεκοσμημένα από ζώα γεγλυμμένακαι ανάγλυφα κατά ζεύγος ως εν τη ιερά γραφή διαλαμβάνεται περί της του Νώε Κιβωτού »

Από πληροφορίες που υπάρχουν, ο ναός του Αγίου Μηνά μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα είχε σχήμα "Τ" και περιβαλλόταν, κατά τις τρεις πλευρές του από εξωτερική στοά (πρόδρομο) με κιονοστοιχεία. Ακόμη, είχε επιβλητικό τρούλο που ήταν ορατός και από τη θάλασσα. Από τον παλιό αρχαίο ναό σώζονται δύο κίονες  και μερικά  κομμάτια από τον παλιό μαρμάρινο γλυπτικό διάκοσμο, που όμως εντοιχίστηκαν στο νέο κτίριο. Πάνω από τη δυτική είσοδο του ναού υπάρχει μαρμάρινη επιγραφή (εξωτερικά), που αναφέρει μικρό ιστορικό για την ανέγερση του ναού μετά την πυρκαγιά του 1839.
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχείο