Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ· πλήρης ο ουρανός και η γη της Δόξης Σου. Ωσαννά εν τοις Υψίστοις· Ευλογημένος ο Ερχόμενος εν Ονόματι Κυρίου. (Άγιος, Άγιος, Άγιος είσαι Κύριε των Δυνάμεων· γεμάτος ο ουρανός και η γη από τη Δόξα Σου. Σώσε μας, Ύψιστε Θεέ· Ευλογημένος ο Ερχόμενος στο Όνομα Του Κυρίου).
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς (Αλμυρού Βόλου)

Πρόκειται για μια ιστορική Μονή. Βρίσκεται στις βορειοανατολικές πλαγιές της Όθρυος, του βουνού που χωρίζει τη Μαγνησία από τη Φθιώτιδα σε υψόμετρο 500 περίπου μέτρων. Ανήκει διοικητικά στο νομό Μαγνησίας και εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού.
Απέχει οδικά από το Βόλο 60 χιλιόμετρα και 25 από τον Αλμυρό. Αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι παρουσία λειψάνων πρωτοχριστιανικού Ναού που ανάγονται στον 6ον και 7ον αιώνα μαρτυρεί την υπερχιλιόχρονη ιστορία της. Ωστόσο οι ιστορικοί υποστηρίζουν πως η ίδρυση της Μονής πρέπει να τοποθετηθεί στα τέλη του 10ου αιώνα.

Η πρώτη περίοδος ανάγεται στα 1100 - 1200 μ.Χ. Το μοναστήρι βρισκόταν σε άλλο σημείο της περιοχής με το όνομα Κισσιώτισσα (Άνω Ξενιά). Οι πηγές αναφέρουν για την εκεί μονή το όνομα του Καρδινάλιου Πελαγίου, που στάλθηκε από τον Πάπα Ρώμης για να υποτάξει τον ορθόδοξο κλήρο στον παπικό θρόνο. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, το 1213 ο Πελάγιος κατέκαυσε το μοναστήρι και έσφαξε τους 800 μοναχούς, επειδή δεν δέχτηκαν να συλλειτουργήσουν.

Η ανασυγκρότηση έγινε το 16ο αιώνα και σιγά-σιγά κατέβηκαν στην κάτω μονή, ενώ υπήρχε και η άνω. Μετά το 1867, οι μοναχοί, εγκαθίστανται μόνιμα στην κάτω μονή, που επιβλήθηκε στην περιοχή ως Μοναστήρι της Παναγίας της Ξενιάς.

Κατά τη Γερμανοϊταλική κατοχή έγινε κατάληψη της μονής και διαρπαγή αφιερωμάτων και σκευών. Η συμβολή της Ιεράς Μονής στην υπόθεση του κοινού αγώνα υπέρ της ελευθερίας κατά την διάρκεια της Κατοχής είχε ως συνέπεια την πυρπόληση όλων των κτιρίων της πλην του Καθολικού από απόσπασμα Ιταλών στρατιωτών στις 26 Μαΐου 1942.

Το 1962 μετατρέπεται σε γυναικείο μοναστήρι. Όμως ο καταστρεπτικός σεισμός τα ξημερώματα της 9ης Ιουλίου 1980 που έγινε στην περιοχή κατέστησε το μοναστήρι ακατοίκητο με τα κελλιά και τον ναό να έχουν καταρρεύσει. Από θαύμα σώθηκαν οι μοναχές καθώς «τυχαίο» γεγονός δημιούργησε δεκάλεπτη καθυστέρηση ώστε την ώρα του σεισμού βρέθηκαν καθοδόν από τα κελλιά προς τον ναό για την πρωινή λειτουργία. Η Παναγία είχε φροντίσει για μια ακόμα φορά εκείνες που την διακονούσαν.

Στις 3 Νοεμβρίου 1983 και μετά από μεγάλες προσπάθειες της αδελφότητας θεμελιώθηκε από το νέο κτήτορα μητροπολίτη Δημητριάδος κ.Χριστόδουλο το νέο μοναστήρι, περίπου ένα χιλιόμετρο από την παλιά μονή στον λόφο Καστράκι ή Καστρούλι. Ένα πανέμορφο νέο μοναστήρι με κήπους γεμάτο τριανταφυλλιές και περίτεχνα κτίσματα.

Στο ναό βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ξενιάς και της
Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Η μονή Ξενιάς εορτάζει στις 23 Αυγούστου, της αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Παναγίας, με τεράστια συγκέντρωση πιστών, ιδίως στον Εσπερινό.

Τα ιερά κειμήλια που υπάρχουν στη μονή είναι πολλά. Μεταξύ αυτών επτά λειψανοθήκες με λείψανα αγίων, τα δύο μικρά τεμάχια από την Αγία Ζώνη της Θεοτόκου δώρο της Μονής Βατοπεδίου το 1522, χειρόγραφα βιβλία και άλλα.

Τέλος να αναφέρουμε ότι τα θαύματα που προσδίδονται στην Παναγία είναι πολλά και φτάνουν μέχρι το σήμερα. Είναι ξακουστή η Παναγία Ξενιά όχι μόνο στους ντόπιους αλλά και στην ευρύτερη της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Σήμερα εγκαταβιούν στην Ιερά Μονή 4 Πατέρες υπό την πνευματική καθοδήγηση του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. Νεκταρίου Υφαντίδη οι οποίοι με περισσό ζήλο έχουν επιδοθεί στο μεγάλο πράγματι έργο της συνέχισης των ανοικοδομήσεων των κτιρίων της Μονής, με προσωπική και χειρονακτική εργασία, καθώς επίσης και με την ευγενική συνδρομή των φιλομόναχων προσκυνητών της Μονής. Φιλοδοξούν κατά Θεόν να αναδείξουν το Μοναστήρι φάρο πνευματικό, αντάξιο των παλαιών ημερών.
Ανάμεσα στα διακονήματα τους συγκαταλέγονται τα εργόχειρα που αφορούν στην αγιογραφία και στην παρασκευή θυμιάματος.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχείο