Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ· πλήρης ο ουρανός και η γη της Δόξης Σου. Ωσαννά εν τοις Υψίστοις· Ευλογημένος ο Ερχόμενος εν Ονόματι Κυρίου. (Άγιος, Άγιος, Άγιος είσαι Κύριε των Δυνάμεων· γεμάτος ο ουρανός και η γη από τη Δόξα Σου. Σώσε μας, Ύψιστε Θεέ· Ευλογημένος ο Ερχόμενος στο Όνομα Του Κυρίου).
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου Αμπελακίου (Αρκαδία)

Κάπου μισή ώρα μετά τη Μεγαλόπολη είναι το Λεοντάρι· ακολουθώντας το δρομολόγιο Λεοντάρι – Φαλαισία – Πετρίνα – Σπανέικα και πεζοπορώντας, περί το μισάωρο, φθάνουμε στο Μοναστήρι, το οποίο μπορούμε να προσεγγίσουμε, ερχόμενοι από Σπάρτη… μισή ώρα μετά το χωριό Λογκανίκο… Η Μονή Αμπελακίου βρίσκεται σε μια χαράδρα νοτιοανατολικά του Ταΰγετου… Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο μοναστήρι, που, αν και η τοποθεσία δεν ευνοεί -φωλιάζει ανάμεσα σε απόκρημνα βράχια- οι Μοναχές κατάφεραν να το μεταβάλουν σε έναν «επίγειο παράδεισο».
Στο μέσο της χαράδρας είναι σπηλιά. Στα δεξιά και στα αριστερά της, τρυπούν τον ουρανό οι κορυφές ενός βράχου· στη μία υψώνεται ένας Σταυρός και στην άλλη, ο Ιερός Ναός της Αναλήψεως. Στο εσωτερικό της Σπηλιάς, βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας, που ονομάζεται «Παναγία η Μακελαρίτισσα» και θεωρείται μία από τις εβδομήντα Εικόνες του απόστολου και ευαγγελιστή Λουκά! Εικάζεται, ότι, ένας Μοναχός -πιθανόν αγιορείτης- μετά την καταστροφή της Μονής του από τους Τούρκους, πήρε τη συγκεκριμένη εικόνα και, καταδιωκόμενος, βρήκε καταφύγιο στη Σπηλιά. Αργότερα, βρέθηκαν εκεί τα οστά του Ασκητή και, σήμερα, φυλάσσονται πίσω από την Αγία Τράπεζα του Ναού της Αναλήψεως. Γύρω από τη σπηλιά, απλώνεται ένα μικρό αμπέλι εξ’ ου και, οι περίοικοι, γνωρίζουν την περιοχή με το όνομα «Αμπελάκι»· έτσι πήρε και το όνομα της η Μονή.

Το Μοναστήρι γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου και κάθε χρόνο πλήθος πιστών καταφθάνει για να προσκυνήσει την εικόνα της «Παναγίας της Μακελαρίτισσας» που θεωρείται θαυματουργή! Η θεραπεία παραλυσίας, εγκεφαλικών πόνων, επιληψίας, στειρότητας και πολλά άλλα συγκαταλέγονται στα θαύματα της… Στην εξώπορτα της Μονής και στο πάνω μέρος, η εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας παρακολουθεί τον εισερχόμενο… Στο κέντρο δεσπόζει ο Ναός της Αναλήψεως που εγκαινιάστηκε από τον Επίσκοπο Λακεδαίμονος κ. Θεόκλητο, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος! Ο ίδιος χειροτόνησε και την πρώτη Μοναχή, τη Μοναχή Πελαγία. Έξω από το Ναό ο επισκέπτης προσκυνά τον Εσταυρωμένο και τον τάφο όπου φυλάσσονται τα Οστά της Κτητόρισσας Μοναχής. Στο προαύλιο της Μονής έχει υψωθεί Ηρώο «υπέρ των πεσόντων» στα πεδία των μαχών. Λίγο πιο κει, μπορούμε να επισκεφθούμε και το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτη. Επίσης, κατά την είσοδο μας στη Μονή, συναντάμε και το Ναό του Αγίου Νεκταρίου. Στο βράχο -τμήμα- υπάρχει ο Ναός του Αγίου Σάββα, το εξομολογητήριο μοναχών και προσκυνητών.

Το σύνολο της Μονής υδροδοτείται από πηγή που αναβλύζει στην ανατολική πλευρά της κορυφής. Αναφορικά, με τη φιλοξενία των επισκεπτών, πρέπει να πούμε, πως λειτουργεί Ξενώνας, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει γύρω στα 200 άτομα! Αλλά και για τους εκάστοτε επισκέπτες ιερείς υπάρχει ένα δωμάτιο μπροστά από τον Ναό της Αναλήψεως. Η Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Αμπελάκι τυγχάνει υπό την πνευματική προστασία του Σεβ. Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Θεόφιλου. Φιλοξενεί εννέα Μοναχές και τη Γερόντισσα, τη Μοναχή Πελαγία. Η πρόσβαση στη Μονή γίνεται με λεωφορεία ή Ι.Χ. Ερχόμενοι από Αθήνα, μέσω Τρίπολης, περνάμε τη Μεγαλόπολη και το Λεοντάρι για να φτάσουμε στο χωριό Φαλαισία και εν συνεχεία στη Μονή (250 χλμ. περίπου). Από την Τρίπολη απέχει 50 χλμ. και άλλα τόσα από τη Σπάρτη.

http://www.arcadia.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχείο