Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ· πλήρης ο ουρανός και η γη της Δόξης Σου. Ωσαννά εν τοις Υψίστοις· Ευλογημένος ο Ερχόμενος εν Ονόματι Κυρίου. (Άγιος, Άγιος, Άγιος είσαι Κύριε των Δυνάμεων· γεμάτος ο ουρανός και η γη από τη Δόξα Σου. Σώσε μας, Ύψιστε Θεέ· Ευλογημένος ο Ερχόμενος στο Όνομα Του Κυρίου).
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Ιερά Εικόνα Παναγίας Μεγαλοσπηλαιωτίσσης (Καλάβρυτα)

Πιθανόν είναι η πρώτη εικόνα της Ορθοδοξίας. Είναι έργο του Αποστόλου Λουκά και βρίσκεται στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου. Πιστεύεται ότι ...
μαζί με το Ευαγγέλιο και τις Πράξεις των Αποστόλων την εχάρισε ο Απόστολος Λουκάς στο πνευματικό του τέκνο, τον ηγεμόνα της Αχαΐας Θεόφιλο. Εκείνος δε, την εκληροδότησε στους απογόνους του. Κατά την εποχή των διωγμών, αυτοί την έκρυψαν στο Σπήλαιο.
Όταν αυτοί απέθαναν ή φονεύθηκαν δια τον Χριστόν, παρέμεινε στο Σπήλαιο μέχρι που ανακαλύφθηκε κατα τον θαυμαστό τρόπον από την Αγία Ευφροσύνη.

Είναι ανάγλυφη, πάχους τριών πόντων και πλασμένη από κερί, μαστίχα και άλλες ύλες. Φέρει εσθήτα χρωματισμένη και χρυσά διαγράμματα. Τα φορέματα ήταν διακοσμημένα με χρυσοκονδυλιές, οι καταστροφικές πυρκαγιές όμως που έπληξαν το μοναστήρι, αλλοίωσαν το χρώμα και το χρυσό των φορεμάτων και σκούρυναν το πρόσωπο. Απτό το θαύμα όμως, διότι το κερί δεν έλιωσε!

Το σώμα της Παναγίας είναι εστραμμένο δεξιά, με κεκλιμένη την κεφαλή προς τον Υιόν της, κρατώντας τον στο δεξί χέρι (Δεξιοκρατούσα), ο οποίος με το αριστερό του χέρι κρατεί ελαφρά την αριστερή παλάμη της Μητρός Του, ενώ με το δεξιό κρατεί το Ευαγγέλιο.
Δεξιά και αριστερά της κηρόπλαστης εικόνας παρίστανται, μετά φόβου άγγελοι. Στις τέσσερεις γωνιές της εικόνας δεξιά εξαπτέρυγα Σεραφείμ και αριστερά πολυόμματα Χερουβείμ.
Όλα αυτά αποτελούν την αρχική εικόνα στην οποία κατά διαστήματα προστέθηκαν και άλλα στοιχεία, όπως η μεταλλική επένδυση, τα φωτοστέφανα.

http://www.im-ka.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχείο