Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ· πλήρης ο ουρανός και η γη της Δόξης Σου. Ωσαννά εν τοις Υψίστοις· Ευλογημένος ο Ερχόμενος εν Ονόματι Κυρίου. (Άγιος, Άγιος, Άγιος είσαι Κύριε των Δυνάμεων· γεμάτος ο ουρανός και η γη από τη Δόξα Σου. Σώσε μας, Ύψιστε Θεέ· Ευλογημένος ο Ερχόμενος στο Όνομα Του Κυρίου).
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Ιερά Μονή Κεράς Καρδιωτίσσης (Λασίθι)

Η Μονή Κεράς Καρδιωτίσσης βρίσκεται 50χλμ νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, σε μια κατάφυτη περιοχή της Βόρειας Δίκτης, δίπλα στον δρόμο που οδηγεί στο Οροπέδιο Λασιθίου. Είναι μια ενεργός γυναικεία μονή και πρόκειται για μοναστήρι καλλιτεχνικής και ιστορικής σημασίας που έχει δώσει το όνομά του στους δύο κοντινότερους οικισμούς της Κεράς και της Άνω Κεράς. Το μοναστήρι γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου - γιορτή της Παρθένου Μαρίας. Πρόκειται για ένα πολύ παλιό μοναστήρι που υπήρχε κατά τη Δεύτερη Βυζαντινή Περίοδο (961 - 1204). Έχει μια δίκλιτη εκκλησία με...
όμορφα διακοσμημένα παράθυρα από τούβλα και καμάρες, που στα πλάγια της εκκλησίας γίνονται πολύ μεγάλα, διακοσμημένα με τούβλα κι αυτά. Μέσα στην εκκλησία υπάρχουν τοιχογραφίες του 14ου αιώνα και παλιές εικόνες.
Έχει υποστηριχθεί (Στ. Σπανάκης) ότι η ίδρυση της Μονής συνδέεται με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που βρίσκεται σήμερα στο ναό του Αγίου Αλφόνσου στο Εσκουιλίνο της Ρώμης. Η εικόνα της Παναγίας της Καρδιώτισσας συνδέθηκε με θαυματουργικές ιδιότητες, μνεία των οποίων γίνεται ήδη στα 1415 από τον Chr. Buondelmondi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχείο