Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ· πλήρης ο ουρανός και η γη της Δόξης Σου. Ωσαννά εν τοις Υψίστοις· Ευλογημένος ο Ερχόμενος εν Ονόματι Κυρίου. (Άγιος, Άγιος, Άγιος είσαι Κύριε των Δυνάμεων· γεμάτος ο ουρανός και η γη από τη Δόξα Σου. Σώσε μας, Ύψιστε Θεέ· Ευλογημένος ο Ερχόμενος στο Όνομα Του Κυρίου).
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Η αληθινή προσευχή / Η Κυριακή Προσευχή

Μτ 6, 5-13
5«Κι όταν προσεύχεστε, να μην είστε σαν τους υποκριτές, που τους αρέσει να στέκονται και να προσεύχονται στις *συναγωγές και στα σταυροδρόμια, για να κάνουν καλή εντύπωση στους ανθρώπους' σας βεβαιώνω πως αυτή είναι όλη κι όλη η ανταμοιβή τους. 6Εσύ, αντίθετα, όταν προσεύχεσαι, πήγαινε στο πιο απόμερο δωμάτιο του σπιτιού σου, κλείσε την πόρτα σου και προσευχήσου εκεί κρυφά στον Πατέρα σου' κι ο Πατέρας σου, που βλέπει τις κρυφές πράξεις, θα σε ανταμείψει φανερά.
7Όταν προσεύχεστε, μη φλυαρείτε όπως οι ειδωλολάτρες, που νομίζουν ότι με την πολυλογία τους θα εισακουστούν. 8Να μη γίνετε όμοιοι μ' αυτούς' γιατί ο Πατέρας σας ξέρει από τι έχετε ανάγκη, προτού ακόμη του το ζητήσετε.

9Εσείς λοιπόν, έτσι να προσεύχεστε:
Πατέρα μας, που βρίσκεσαι στους ουρανούς,
κάνε να σε δοξάσουν όλοι ως Θεό,
10να έρθει η βασιλεία σου'
να γίνει το θέλημα σου
και από τους ανθρώπους,
όπως γίνεται από τις ουράνιες δυνάμεις.
11Δώσε μας σήμερα τον απαραίτητο για τη ζωή μας άρτο.
12Και χάρισέ μας τα χρέη των αμαρτιών μας,
όπως κι εμείς τα χαρίζουμε
στους δικούς μας οφειλέτες.
13Και μη μας αφήσεις να πέσουμε σε πειρασμό,
αλλά γλίτωσε μας από τον πονηρό.
Γιατί σ' εσένα ανήκει παντοτινά η βασιλεία, η δύναμη και η δόξα. *Αμήν».

ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ (Μτ 6, 5-13)
{μεταφρασμένο κείμενο απο τους καθηγητές της ερμηνείας της Καινής Διαθήκης 
Π.Βασιλειάδης, Ι.Γαλάνης, Γ.Γαλίτης, Ι.Καραβιδόπουλος}


συναγωγή. Τόπος συνάθροισης των Ιουδαίων μιας κοινότητας, αρχικά στη Διασπορά και στη συνέχεια και στην Παλαιστίνη. Στη συναγωγή γινόταν λατρευτική σύναξη (προσευχή, ανάγνωση Γραφής, κήρυγμα) κάθε Σάββατο. Το κήρυγμα μπορούσε να γίνει από οποιονδήποτε ήξερε ανάγνωση (Λκ 4,20) ή από έναν επισκέπτη (Πραξ 13,15). Επικεφαλής ήταν οι αρχισυνάγωγοι, ένα τοπικό συνέδριο απο 23 πρεσβυτέρους, που αποφάσιζε για τοπικά θέματα, και είχε τη δικαιοδοσία να κηρύττει «αποσυνάγωγο» όποιον δεν έμενε πιστός στο νόμο.

αμήν. Εβραϊκή λέξη που χρησιμοποιείται συνήθως ως επίρρημα και σημαίνει «αληθινά». Με το ρήμα «λέγω» αποτελεί έντονη διαβεβαίωση: «αληθινά σας διαβεβαιώνω». Ως λειτουργική έκφραση το «αμήν» αποτελεί απάντηση του λαού στην ευχή ή ευλογία του λειτουργού, και σημάνει «γένοιτο», «ας γίνει». Στην Αποκάλυψη (3,14) «ο αμήν» είναι ο αληθινός Κύριος, που κρατάει τις υποσχέσεις Του.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχείο