Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ· πλήρης ο ουρανός και η γη της Δόξης Σου. Ωσαννά εν τοις Υψίστοις· Ευλογημένος ο Ερχόμενος εν Ονόματι Κυρίου. (Άγιος, Άγιος, Άγιος είσαι Κύριε των Δυνάμεων· γεμάτος ο ουρανός και η γη από τη Δόξα Σου. Σώσε μας, Ύψιστε Θεέ· Ευλογημένος ο Ερχόμενος στο Όνομα Του Κυρίου).
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

21 Νοεμβρίου: «Εισόδια»

«Σήμερον της ευδοκίας Θεού το προοίμιον, και της των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξις. Εν ναώ του Θεού τρανώς η Παρθένος δείκνυται, και τον Χριστόν τοις πάσι προκαταγγέλλεται. Αυτή και ημείς μεγαλοφώνως βοήσωμεν, Χαίρε της οικονομίας του Κτιστού η εκπλήρωσις».
 
          Η Εκκλησία μας, με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμά, στις 21 Νοεμβρίου, μία από τις κυριότερες Θεομητορικές εορτές του έτους, τα «Εισόδια» της Θεοτόκου. Η σημασία της εορτής είναι σπουδαία και ιερή, επειδή αποτελεί την αρχή της μετέπειτα ζωής της Θεοτόκου.
          Η Παναγία Θεοτόκος γεννήθηκε από γονείς γηραιούς, τον Ιωακείμ και την Άννα. Η ευσεβής Άννα πέρασε τη ζωή της χωρίς να μπορέσει να τεκνοποιήσει, καθώς ήταν στείρα. Μάλιστα για τους Ισραηλίτες το να μην μπορεί κάποιος να τεκνοποιήσει θεωρείτο ντροπή. Μαζί όμως η ευσεβής Άννα  με τον σύζυγό της τον Ιωακείμ προσευχόταν θερμά στον Θεό για να τους χαρίσει ένα τέκνο, με την υπόσχεση ότι θα το αφιέρωναν σε Αυτόν. Πράγματι, ο Πανάγαθος Θεός εισάκουσε στις προσευχές τους και την αξίωσε μάλιστα να φέρει στον κόσμο τη γυναίκα που θα αποτελούσε τη γέφυρα για την έλευση του  Μεσσία, Ιησού Χριστού στον κόσμο.
          Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοση της Εκκλησίας μας, όταν η Παναγία έγινε τριών χρόνων η Άννα και ο Ιωακείμ, κρατώντας την υπόσχεσή τους στο Θεό, την οδήγησαν στο Ναό και την παρέδωσαν στα χέρια του Αρχιερέα Ζαχαρία. Τότε αυτός την αγκάλιασε, την ευλόγησε και την οδήγησε στα Άγια των Αγίων, όπου δεν έμπαινε κανείς πέραν από τον ίδιο, επειδή γνώριζε, έπειτα από αποκάλυψη του Θεού, το μελλοντικό ρόλο της Αγίας κόρης στην ενανθρώπιση του Κυρίου.
          Στα ενδότερα του Ναού η Παρθένος Μαρία έμεινε έως δεκαπέντε ετών. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο Αρχάγγελος Γαβριήλ προμήθευε την Παναγία με τροφή ουράνια.

ΣΠΟΥΔΗ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
          Στην εικονογράφηση του γεγονότος των Εισοδίων της Θεοτόκου, βλέπουμε στο κέντρο την Παναγία, που αν και είναι ένα μικρό παιδί τριών ετών, στο πρόσωπό της έχει όλη την ιερότητα της μέλλουσας Μητέρας του Θεανθρώπου. Ο Αρχιερέας           Ζαχαρίας ακουμπώντας ευλαβικά το χέρι του πάνω στην κεφαλή της, την ευλογεί και την υποδέχεται στα Άγια των Αγίων. Η Παναγία στέκει απέναντί του με ιερή σιγή και με τα χέρια της να έχουν στάση κινητική, με έκδηλη την προθυμία και την χαρά της για την είσοδό της στο Ναό.
          Οι γέροντες γονείς εικονίζονται το ίδιο ευλαβικά και με ιερή συγκίνηση παραδίδουν στα χέρια του Ζαχαρία το μονάκριβο παιδί τους, προκειμένου να εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους στο Θεό. Κατά τη διάρκεια έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην μικρή τους Μαρία.
          Πίσω τους βλέπουμε πολλές νεανίδες να κρατούν αναμμένες λαμπάδες και να οδηγούν την Παναγία στο Ιερό , όπου εκεί έγινε η «λαμπάδα» του Θεού και ο Ναός Του.

Λαζάρω Παναγιώτου

http://www.imconstantias.org.cy/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχείο