Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ· πλήρης ο ουρανός και η γη της Δόξης Σου. Ωσαννά εν τοις Υψίστοις· Ευλογημένος ο Ερχόμενος εν Ονόματι Κυρίου. (Άγιος, Άγιος, Άγιος είσαι Κύριε των Δυνάμεων· γεμάτος ο ουρανός και η γη από τη Δόξα Σου. Σώσε μας, Ύψιστε Θεέ· Ευλογημένος ο Ερχόμενος στο Όνομα Του Κυρίου).
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Ιερά Μονή Παναγίας Μαλεβή

Η Ιερά Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου ή Μαλεβή είναι από τα πιο φημισμένα μοναστήρια της Κυνουρίας στην Αρκαδία. Είναι κτισμένη στις πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 920 μέτρων. Το βουνό του Πάρνωνα ονομάστηκε «Δεύτερο Άγιο Όρος» ή «Άγιον Όρος της Νότιας Ελλάδας», γιατί σε αυτό μετοίκισαν επί Κωνσταντίνου Πωγωνάτου (668-685) εκχριστιανισθέντες κάτοικοι από τον Άθω, αλλά και γιατί κανένα άλλο ελληνικό βουνό δεν παρουσιάζει τόσο μεγάλη συγκέντρωση μοναστηριών.

Η μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται σε μια πλαγιά γεμάτη έλατα, στο Ξεροκάμπι των Αγιοπετριτών, στην περιοχή του Αγίου Πέτρου και σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από την κωμόπολη. Απέχει από την Τρίπολη 47 χλμ. και από το Άστρος 30 χλμ.

Η Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Μαλεβή οφείλει την ονομασία της στην ψηλότερη κορυφή του Πάρνωνα, που είναι γνωστή ως «Μαλεβός», επειδή το μοναστήρι ήταν παλαιότερα κτισμένο στην τοποθεσία «Κανάλοι», κοντά στην κορυφή του Μαλεβού. Έτσι η «Παναγία του Μαλεβού» έγινε σιγά-σιγά η «Παναγία η Μαλεβή» ή απλά «Μαλεβή».

Στη μάχη που έγινε μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων το 1786 η μονή καταστράφηκε.

Η μονή μετατράπηκε από ανδρική σε γυναικεία το 1949 με τρεις μοναχές, που εστάλησαν, από την Ιερά Μονή της Επάνω Χρέπας. Κατά την Κατοχή οι αντάρτες την χρησιμοποίησαν ως νοσοκομείο και οι γερμανοί την χτύπησαν με αεροπλάνα. Λίγα χρόνια μετά καταστράφηκε από σεισμό και άρχισαν οι επισκευές.

Στο μοναστήρι υπάρχει η θαυματουργική εικόνα από τις εβδομήντα που ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς, που από το 1964 αναβλύζει Άγιο Μύρο, χάρη στο οποίο πολλοί ασθενείς θεραπεύονται.

Τα θαύματα της Παναγίας στη Μονή αυτή είναι αναρίθμητα. Για το λόγο αυτό το μοναστήρι είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, σε ανθρώπους που συρρέουν κατά πλήθη, ιδιαίτερα στην Πανήγυρη της μονής, στην απόδοση της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, στις 23 Αυγούστου.

Τηλ. μονής: (+30)27920 22630,  Άγιος Πέτρος Κυνουρίας

http://www.monastiria.gr/index.php
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχείο