Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ· πλήρης ο ουρανός και η γη της Δόξης Σου. Ωσαννά εν τοις Υψίστοις· Ευλογημένος ο Ερχόμενος εν Ονόματι Κυρίου. (Άγιος, Άγιος, Άγιος είσαι Κύριε των Δυνάμεων· γεμάτος ο ουρανός και η γη από τη Δόξα Σου. Σώσε μας, Ύψιστε Θεέ· Ευλογημένος ο Ερχόμενος στο Όνομα Του Κυρίου).
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Ιερά Εικόνα Αγίου Γεωργίου (Άγιο Όρος - Ι.Μ. Ζωγράφου)

Η Ιερά Μονή Ζωγράφου του Αγίου Όρους ιδρύθηκε επί αυτοκράτορος Λέοντος Στ’ του Σοφού (886-912) από τρία αδέλφια τα οποία κατάγονταν από την Αχρίδα, τον Μωυσή, τον Ααρών και τον Ιωάννη.
Το όνομά της η Μονή το έλαβε από το εξής γεγονός:

Οι τρεις αδελφοί διαφωνούσαν για τον άγιο στο όνομα του οποίου θα τιμούσαν τη Μονή. Ο καθένας ήθελε διαφορετικό άγιο, ο πρώτος την Παναγία, ο δεύτερος τον άγιο Νικόλαο και ο τρίτος τον άγιο Γεώργιο. Αφού τελείωσαν το Καθολικό (έτσι ονομάζονται οι ναοί των Ιερών Μονών) αποφάσισαν να αφήσουν στον Θεό την ονομασία. Έτσι έλαβαν μία σανίδα, την τοποθέτησαν μέσα στον Ναό, εν συνεχεία τον κλείδωσαν και κλείσθηκαν στα κελλιά τους αγρυπνώντας και προσευχόμενοι όλη τη νύκτα. Το πρωί πήγαν στην Εκκλησία και διαπίστωσαν ότι επάνω στη σανίδα είχε ζωγραφιστεί η εικόνα του αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Η Μονή έκτοτε ονομάσθηκε Μονή του αγίου Γεωργίου του Ζωγράφου.

Μετά από χρόνια επισκέφθηκε το Άγιο Όρος ο Επίσκοπος Βοδενών (Εδέσσης), ο οποίος ήλθε και στη Ζωγράφου. Εκεί πληροφορήθηκε το θαύμα, το οποίο και δεν πίστευσε. Την ώρα που πήγε να προσκυνήσει την εικόνα ακούμπησε το δάκτυλό του στο πρόσωπο του Αγ. Γεωργίου και είπε ειρωνικά: «Αυτή είναι άρα η παρ’ υμίν θαυματουργός εικών;» Τότε η άκρη του δακτύλου του κόλλησε στο πρόσωπο του αγίου και αναγκάσθηκαν να το κόψουν. Μέχρι σήμερα σώζεται το κομμένο δάκτυλο του επισκόπου κολλημένο επάνω στην εικόνα.

http://agiosmgefiras.blogspot.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχείο