Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ· πλήρης ο ουρανός και η γη της Δόξης Σου. Ωσαννά εν τοις Υψίστοις· Ευλογημένος ο Ερχόμενος εν Ονόματι Κυρίου. (Άγιος, Άγιος, Άγιος είσαι Κύριε των Δυνάμεων· γεμάτος ο ουρανός και η γη από τη Δόξα Σου. Σώσε μας, Ύψιστε Θεέ· Ευλογημένος ο Ερχόμενος στο Όνομα Του Κυρίου).
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

«Άγγελον ειρήνης, πιστόν οδηγόν, φύλακα των ψυχών και των σωμάτων ἡμῶν»

Είναι γεγονός πως ο Θεός μάς αγάπησε και μας αγαπά, τόσο πολύ, ώστε μας έχει χαρίσει τους Αγίους Αγγέλους ως ..."υπηρετικό μας προσωπικό". Η όντως αυτή παράξενη αλήθεια τεκμηριώνεται στην Αγία Γραφή, ιδιαίτερα στο βιβλίο του Τωβίτ αλλά και σε σαφή και συγκεκριμένο λόγο του Κυρίου.

Οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, ακολουθώντας τη μαρτυρία της Αγίας Γραφής, μας βεβαιώνουν πως Άγιοι Άγγελοι προστατεύουν «μέρη γης» και είναι «εθνών και τόπων προϊστάμενοι» (Ιερός Δαμασκηνός). Ακόμη τονίζουν και θυμίζουν πως οι ασώματες αυτές δυνάμεις ως έργο τους έχουν να μεταφέρουν τις προσευχές των ανθρώπων στο θρόνο του Θεού και κυρίως, διδάσκουν πως Άγιος Άγγελος ειδικά σταλμένος γι’ αυτό το σκοπό από τον Τριαδικό Θεό, συντροφεύει την κάθε ανθρώπινη ψυχή, από τη στιγμή της εμψύχωσης του εμβρύου ως την ώρα του θανάτου.

Ο φύλακας Άγγελος του καθενός μας, παρουσιάζει μετά το θάνατο τη ψυχή που κατά κάποιον τρόπο έχει ενώπιον Θεού ...χρεωθεί, στο Δικαιοκρίτη Κύριο, και την υπερασπίζεται κατά την πρώτη, τη «μερική» λεγόμενη κρίση, όπου μετά - ανάλογα με τα έργα και την πολιτεία της - θα συνεχίσει να προγεύεται, ως τη Δευτέρα του Χριστού Παρουσία, τα αγαθά ή τις συμφορές της αιωνιότητας.
Ίσως για το λόγο αυτόν ο αγαπημένος μαθητής του Χριστού, ο Ιωάννης, στην Αποκάλυψή του μας πληροφορεί πως «είδε» να υπάρχουν «μυριάδες μυριάδων» Άγγελοι και «άκουσε» φωνή «πολλών Αγγέλων» (Αποκ. 5, 11).

Τούτη η αλήθεια περί φύλακα αγγέλου πλάι μας, δεν είναι ένα παραμύθι της γιαγιάς, αλλά κάτι που επιβεβαιώνεται αγιογραφικά. Στο βιβλίο «Γένεσις» (48, 16) το μαρτυρεί και το εύχεται ο Πατριάρχης Ιακώβ. Στην «Έξοδος» (23, 20), ο ίδιος ο Θεός το αποκαλύπτει λέγοντας: «Εγώ θα σας στείλω έναν Άγγελο να προπορεύεται, για να σας φυλάει στην πορεία σας και να σας οδηγήσει στον τόπο που σας ετοίμασα». Ο προφητάναξ Δαβίδ στο Ψαλμό του ψάλλει: «Στρατοπεδεύει του Κυρίου ο Άγγελος ολόγυρα σ’ εκείνους που Τον σέβονται και τους γλιτώνει από τον κίνδυνο» (Ψαλμ. 33, 8). Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, ντυμένος στα λινά, συμπαραστάθηκε και βοήθησε το Προφήτη Δανιήλ στο τρίτο του όραμα (Δαν. 10, 13-20). Ο ίδιος ο Θεάνθρωπος Ιησούς μάς πληροφόρησε με το αψευδέστατο στόμα Του πως «οι Άγγελοι» των ελάχιστων αδελφών Του, των δικών Του ανθρώπων «βλέπουν συνεχώς στον ουρανό το πρόσωπο του Ουρανίου Πατέρα» (Ματθ. 18, 10). Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος το έλεγε συχνά και το επαναλάμβανε πως: «Έκαστος πιστός, Άγγελον έχει».

Πιστεύω πως ο φύλακας άγγελος μας δε μας εγκαταλείπει, κι όταν ακόμα εξ αιτίας της αμετανοησίας μας, μας εγκαταλείψει ο Θεός. Επιτρέπει ο Θεός-Αγάπη να παραμείνει εκείνος πλάι μας, για να συμμαζέψει σε κάποιο ίσως ανύποπτο χρόνο, έναν έστω αναστεναγμό ή ένα μόνο δάκρυ μετανοίας. Ας θυμηθούμε το παράδειγμα που αναφέρει ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας Ντοστογιέφσκι με το κρεμμύδι. Ο φύλακας Άγγελος της τσιγκούνας γριάς αναζήτησε ένα ελάχιστο και προσπάθησε να τη σώσει από την Κόλαση, ένα κρεμμύδι που είχε κάποτε προσφέρει ως ελεημοσύνη! Ο αχώριστος αυτός σύντροφός μας, παραμένει περιμένοντας την λύτρωσή μας, ελπίζοντας και προσπαθώντας να μας επαναφέρει στο δρόμο του Θεού.

Μέσα στη λατρευτική Σύναξη παρακαλούμε το Θεό Πατέρα, να μας στείλει και να διατηρήσει κοντά μας «άγγελον ειρήνης, πιστόν οδηγόν, φύλακα των ψυχών και των σωμάτων» μας. Μάλιστα στην ακολουθία του Γάμου ευχόμαστε «Άγγελος Κυρίου» να προπορεύεται μαζί με τους νεονύμφους «πάσας τας ημέρας της ζωής» τους, για να τους προστατεύει και για να μας διαφυλάττει - όπως έλεγε ο Μέγας Βασίλειος - «από τις επιθέσεις του διαβόλου».

Αυτή την Ορθόδοξη παράδοση μας, ας την κρατήσουμε κι ας την μεταφέρουμε στα παιδιά μας. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί, περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Τον φύλακα Άγγελό μας, τον έχουμε απόλυτη ανάγκη...

Του π. Αθανασίου Γιουσμά

http://pragmatikoixristianoi.blogspot.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχείο