Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ· πλήρης ο ουρανός και η γη της Δόξης Σου. Ωσαννά εν τοις Υψίστοις· Ευλογημένος ο Ερχόμενος εν Ονόματι Κυρίου. (Άγιος, Άγιος, Άγιος είσαι Κύριε των Δυνάμεων· γεμάτος ο ουρανός και η γη από τη Δόξα Σου. Σώσε μας, Ύψιστε Θεέ· Ευλογημένος ο Ερχόμενος στο Όνομα Του Κυρίου).
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Ιερά Μονή Ιβήρων (Άγιο Όρος)

Σε ήρεμο και γαληνεμένο τόπο και πάνω στα ερείπια αρχαίας πόλης είναι κτισμένη η περίφημη μεγάλη μονή των Ιβήρων. Από τις Καρυές απέχει μιάμιση ώρα με τα πόδια και 30’ με το αυτοκίνητο, ενώ από τη μονή Σταυρονικήτα χρειάζεται μια ώρα με τα πόδια και 15’ λεπτά με το βενζινόπλοιο. Πρώτη εντύπωση της μονής είναι το χαριτωμένο κιόσκι, μια βρύση με κρύο νερό και ο μεγαλόπρεπος πυλώνας στην κεντρική είσοδο της. Μόλις μπεις στο προαύλιο θα αντικρύσεις το καθολικό στο κέντρο, το ...
παρεκκλήσι της Παναγίας της Πορταίτισσας αριστερά και τη βιβλιοθήκη και το σκευοφυλάκιο δεξιά. Ακολουθεί η τράπεζα, το κωδωνωστάσιο και το αρχονταρίκι με τον Πύργο στο βάθος.

Στα χρόνια του αυτοκράτορα Μιχαήλ Παλαιολόγου και του Πατριάρχη Ιωάννη Βέκκου είχε και αυτό την τύχη του Βατοπεδίου, γιατί οι μοναχοί δεν δέχτηκαν να υποκύψουν στην αλλαξοπιστία που τους γύρευαν οι Λατίνοι. Κι αφού θανατώθηκαν ρίχτηκαν στη θάλασσα. Λίγο αργότερα οι Καταλανοί συμπλήρωσαν την καταστροφή. Το 1357 με Πατριαρχικό σιγγίλιο του Καλλίστου η μονή γίνεται Ελληνική «ου μόνον κατ’ αριθμόν υπερεχόντων(οι Έλληνες), αλλά και εις παν έργον πνευματικόν μυρίω τω μέσω υπερνικώντων τους Ιβήρας». Το Μοναστήρι ήταν ανέκαθεν κοινόβιο και από το 1880 έγινε ιδιόρρυθμο. Τον Απρίλιο του 1865 ατυχώς κάηκε εκτός από το Καθολικό του αλλά οι μοναχοί με πολλούς κόπους κατόρθωσαν να το ξανακτίσουν. Το Καθολικό κτίστηκε από τον Ίβηρα Γεώργιο Βαρασβατζέ το 1030 και τοιχογραφήθηκε σε διάφορες εποχές από το 16ο αιώνα μέχρι τον 19ο αιώνα. Στον νάρθηκα μεταξύ αγίων τοιχογραφήθηκαν ο Σοφοκλής, ο Θουκυδίδης, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Πλούταρχος, κ.ά.

Στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 διέθεσε πολλά από τα κειμήλια της για να ενισχύσει οικονομικά τον αγώνα. Ο τελευταίος Ίβηρ μοναχός πέθανε το 1955. Σήμερα ο υπολογισμός της ώρας στη μονή Ιβήρων γίνεται κατά το Χαλδαϊκό σύστημα, που έχει σαν βάση του την ανατολή του ηλίου, ενώ στο υπόλοιπο Όρος ο υπολογισμός γίνεται σύμφωνα με το βυζαντινό σύστημα με βάση πάντοτε τη δύση του Ηλίου. Έτσι όταν ο ήλιος ανατέλλει η ώρα για την μονή Ιβήρων είναι 0, ενώ για τον υπόλοιπο Άθω η ώρα 0 συμπίπτει πάντοτε με τη δύση του ήλιου.

Η μονή έχει 17 παρεκκλήσια μεταξύ των οποίων και της Πορταΐτισσας όπου με ευλάβεια φυλάγεται η περίφημη θαυματουργή ομώνυμη εικόνα γεμάτη από ιστορίες, θρύλους και παραδόσεις.

Στη βιβλιοθήκη που βρίσκεται σε ξεχωριστό κτίσμα υπάρχουν 2.000 χειρόγραφοι κώδικες και 13.000 περίπου έντυπα. Μεταξύ των πολλών κειμηλίων της μονής σημειώνουμε τη θαυματουργή εικόνα της Πορταΐτισσας, την αργυρά επτάφωτη λυχνία σε σχήμα δένδρου λεμονιάς, το μανδύα του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’, το σάκο του αυτοκράτορα Ι. Τσιμισκή, τεμάχιον Τιμίου Ξύλου.  Από τη μονή εξαρτώνται 13 κελλιά.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχείο