Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ· πλήρης ο ουρανός και η γη της Δόξης Σου. Ωσαννά εν τοις Υψίστοις· Ευλογημένος ο Ερχόμενος εν Ονόματι Κυρίου. (Άγιος, Άγιος, Άγιος είσαι Κύριε των Δυνάμεων· γεμάτος ο ουρανός και η γη από τη Δόξα Σου. Σώσε μας, Ύψιστε Θεέ· Ευλογημένος ο Ερχόμενος στο Όνομα Του Κυρίου).
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Ιερά Εικόνα Παναγία Κλειβωκά (Αρκαδία)

Στα χωριά Κοντοβάζαινα και Δήμητρα στην επαρχία Γορτυνίας, στον Νομό Αρκαδίας,  βρέθηκε (κατά μια παράδοση), η εικόνα της Παναγίας Κλειβωκά, που λέγεται ότι ...
είναι μια από τις εικόνες που αγιογράφησε ο Απόστολος Λουκάς. Βρέθηκε μέσα στο σπήλαιο στην είσοδο του οποίου είναι χτισμένη η   Μονή της Παναγίας της Κλειβωκάς.
Σύμφωνα με μια παράδοση, λέγεται ότι η εικόνα ευρέθη στο σπήλαιο μετά από σχετικό όνειρο που είδε χωρικός που καταγόταν από το διπλανό χωριό Δήμητρα Αρκαδίας.
Κατά μια  άλλη παράδοση, η εικόνα της Παναγίας, ήταν στο σημείο όπου σήμερα είναι το εκκλησάκι της Αγίας Άννας στην Κάτω Κλειβωκά, στη θέση Μπέλκος, όπου στα αρχαία χρόνια λατρευόταν η θεά Αλουσία Δήμητρα. Στο σημείο αυτό υπήρξε μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων. Το μοναστήρι αυτό διαλύθηκε και ο ναός κατεστράφη επί τουρκοκρατίας και πιθανότατα κατά την απόβαση του Ιμπραήμ πασά στην Πελοπόννησο κατά τα έτη 1825 - 1828 μ.Χ. Οι Χριστιανοί, οι οποίοι ήξεραν καλά τα κατατόπια και τις ασφαλείς κρυψώνες, μετέφεραν την εικόνα στη σπηλιά, όπου την έκρυψαν, για να την σώσουν.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχείο