Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ· πλήρης ο ουρανός και η γη της Δόξης Σου. Ωσαννά εν τοις Υψίστοις· Ευλογημένος ο Ερχόμενος εν Ονόματι Κυρίου. (Άγιος, Άγιος, Άγιος είσαι Κύριε των Δυνάμεων· γεμάτος ο ουρανός και η γη από τη Δόξα Σου. Σώσε μας, Ύψιστε Θεέ· Ευλογημένος ο Ερχόμενος στο Όνομα Του Κυρίου).
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Ιερά Εικόνα Παναγίας Μαλεβή (Κυνουρία Αρκαδίας)

Στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Μαλεβής, υπάρχει μία πολύ παλιά Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας, η οποία είναι μία από τις εβδομήντα που ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Την Εικόνα αυτή την έφεραν μαζί τους οι κάτοικοι του Αγίου Όρους που κατοίκησαν στην Κυνουρία. Το πρώτο Μοναστήρι της Μαλεβής ιδρύθηκε το 771 μ.Χ., σε υψηλό μέρος του Μαλεβού, στους Κανάλους (όπως σήμερα λέγεται).

Μετά το τραγικό τέλος των Μοναχών, που πέθαναν ένα χειμώνα από το πολύ κρύο, η Εικόνα έφυγε μόνη της και πήγε στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Στάθηκε μέσα σε βάτα και δίπλα της έκαιγε ένα Καντήλι, που τις νύχτες φώτιζε τη θέση της. Τρεις φορές πήραν την Εικόνα και τη μετέφεραν στους Κανάλους. Αλλά πάντοτε έφευγε και επέστρεφε στα βάτα με το Θεϊκό Φως που τη Φώτιζε. Τότε αποφασίστηκε να κτιστεί το Μοναστήρι στη σημερινή του θέση και τοποθετήθηκε η Εικόνα στη θέση που η ίδια είχε διαλέξει.

Και αυτό έγινε το 1116. Το ασημένιο επικάλυμμά της, χρονολογείται από το 1362. Πρέπει να αναφερθεί ότι από τη Θαυματουργή αυτή Εικόνα αναβλύζει Θείο Μύρο. Το άρωμα αυτού του Μύρου είναι αρίστης ποιότητος. Η ευωδιά του είναι ασυνήθης και η διάρκειά της για πολλά χρόνια, ενώ τα δυνατότερα αρώματα σε 48 ώρες εξατμίζονται.

Συγκεκριμένα, το 1964, πριν ακόμα τρέξει το Άγιο Μύρο στην Εικόνα της Θεοτόκου, επί 20 ημέρες ευωδίαζε εξαίσια και υπερβολικά σε όλο το Μοναστήρι. Την Παρασκευή των τελευταίων Χαιρετισμών, στις 17 Απριλίου 1964, ενεφανίσθησαν οι πρώτες σταγόνες. Το Άγιο Μύρο, περιέργως δεν ανάβλυζε από κάποιο μέρος της Εικόνας, αλλά τρυπούσε θα λέγαμε το τζάμι της (αν είναι ποτέ δυνατόν) με ροή ως το δάπεδο.
Επειδή όμως σιγά-σιγά κατέφθαναν εκατοντάδες προσκυνητές με πούλμαν, επιβατικά, αγροτικά κλπ. και γινόταν μεγάλη φασαρία, γύρω στά 1969, κάποιοι ειδοποίησαν τον εισαγγελέα της Σπάρτης, για πιθανή "απάτη". Έστειλε λοιπόν δύναμη Χωροφυλακής, έβγαλαν την Εικόνα στην αυλή, πλένοντάς την δύο φορές με ξύδι!
Ύστερα την κλείδωσαν σε διπλανό κελλί, βάζοντας και φρουρό χωροφύλακα απ΄ έξω!
Όμως το Θαύμα του Θεού δεν είναι ποτέ δυνατό να φυλακιστεί με κανέναν τρόπο. Το ίδιο βράδυ, το ευωδιαστό Άγιο Μύρο ξεκίνησε πάλι την πορεία του, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Έτρεξε κάτω από την πόρτα, στα πόδια του σκοπού – χωροφύλακα.
Το άλλο πρωΐ, έγινε σε όλους κατανοητό πως δεν υπήρχε ούτε μια σταγόνα απάτης! Το Μύρο ερχόταν από τον ουρανό κατά εντελώς παράδοξο τρόπο, όπως και μέχρι σήμερα έρχεται.
Από τότε το τζάμι της Εικόνας είναι βρεγμένο και το Άγιο Μύρο προσφέρεται στους ευσεβείς προσκυνητές της Χάρης Της από τις Μοναχές της Ιεράς Μονής, μέσα σε ειδική συσκευασία.
Το ακόμη πιο Θαυμαστό όμως είναι, ότι μικρές Εικονίτσες - Αντίτυπα της κύριας Εικόνας, τα οποία υπάρχουν σε σπίτια πιστών έστω και μακριά, π.χ. στον Καναδά, ευωδιάζουν και τρέχουν Άγιο Μύρο όπως εκείνο της Αγίας Εικόνας στο Μοναστήρι.

Η Επιστήμη αδυνατεί να εξηγήσει το φαινόμενο αυτό, ενώ όσες φορές προσπάθησαν να χημίσουν το Μύρο της Αγίας Εικόνας της Ιεράς Μονής, σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, δεν μπόρεσαν να δώσουν καμιά ικανοποιητική απάντηση. «Πού βρήκατε αυτό το άρωμα;» ρωτούσε ένας Βούλγαρος χημικός κάποιον Έλληνα που πήγε στη Βουλγαρία για να το χημίσει, χωρίς όμως να αποκαλύψει ότι ήταν το Μύρο της Παναγίας και όταν ο Έλληνας του εξήγησε, ο Βούλγαρος χημικός έμεινε άφωνος!

Το Μύρο αυτό είναι Θαυματουργό. Πολλοί άνθρωποι με βαριές και ανίατες αρρώστιες, όπως καρκίνο στον εγκέφαλο, στο λαιμό, στο αίμα, στην κοιλιά, μόλις έβαλαν και εχρίσθησαν με αυτό το Άγιο Μύρο, βρήκαν αμέσως τη θεραπεία τους.

Η Παναγία η Μαλεβή Εορτάζει στις 23 Αυγούστου, αλλά στις 14 Αυγούστου πραγματοποιείται Ιερά Αγρυπνία και Περιφορά της Αγίας Εικόνας στον περίβολο της Ιεράς Μονής. Στη συνέχεια, όταν δηλαδή έχει ξημερώσει (ανήμερα της Παναγίας), τελείται δεύτερη Θεία Λειτουργία.

https://sites.google.com/site/orthodoxy1054/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχείο