Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ· πλήρης ο ουρανός και η γη της Δόξης Σου. Ωσαννά εν τοις Υψίστοις· Ευλογημένος ο Ερχόμενος εν Ονόματι Κυρίου. (Άγιος, Άγιος, Άγιος είσαι Κύριε των Δυνάμεων· γεμάτος ο ουρανός και η γη από τη Δόξα Σου. Σώσε μας, Ύψιστε Θεέ· Ευλογημένος ο Ερχόμενος στο Όνομα Του Κυρίου).
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Ιερά Εικόνα Παναγία Εικοσιφοίνισσα

Η εφέστειος θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου, Παναγία Εικοσιφοίνισσα, είναι αχειροποίητη και βρίσκεται στην Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας. Ο Απόστολος Λουκάς αγιογράφησε πολλές εικόνες της Παναγίας (περίπου 70) κι όλες μετά από συνάντηση μαζί Της.

Έτσι κι αυτή τη φορά, μόλις του εμφανίστηκε η Θεοτόκος πήρε το ξύλο που είχε για να ξεκινήσει την αγιογράφηση, αλλά είδε μια σχισμή και στεναχωρήθηκε πάρα πολύ. Τότε η Παναγία του είπε να μην λυπάται, δεν πειράζει που το ξύλο έχει σχισμή. Και σκιαγραφήθηκε η μορφή της Παναγίας με το θείο Βρέφος αγκαλιά. Η σχισμή φαίνεται ευκρινώς στο πρόσωπο της Θεοτόκου.

Το όνομά της εικάζεται ότι προήλθε από παραφθορά της έκφρασης "εικών φοινίσσουσα", διότι η αχειροποίητος εικόνα της Παναγίας λέγεται ότι εξέπεμπε ερυθρωπό φως (φοινικούν χρώμα).
Την εικόνα την χάρισε η ίδια η Παναγία στον Άγιο Γερμανό κι εκείνος έχτισε τη μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας τον 5ο ή 8ο αι. μ.Χ., για να στεγάσει τη θαυματουργή εικόνα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχείο